Ontdek de muziek met Erwin de Vries

In deze tweede aflevering van de rubriek Ontdek Midden-Groningen muzikant Erwin de Vries. Hij vertelt onder andere over zijn favoriete winkel in de gemeente Midden-Groningen.

Wat is een winkel waar jij als muzikant graag komt?

,,Dat is Evelyn Novacek natuurlijk, de platen- en cd-winkel van Marjolein van Dam in Hoogezand. Als kind kwam ik daar al om lp’s te kopen, op de fiets vanaf Sappemeer. Ik kocht lp’s, de singletjes jatte ik van mijn broer,” lacht de zanger. ,,Deze winkel staat een beetje voor mijn jeugd, ik heb er warme herinneringen aan. De afgelopen jaren kwam ik er vooral om op te treden. Als er een nieuwe plaat van me uitkwam deden we in Evelyn Novacek altijd een instore concert. Als je daar met de hele band staat is de winkel eigenlijk al vol maar dat heeft wel iets. De bezoekers stonden tot aan buiten te luisteren, schitterend.”

Erwin de Vries blijkt zelfs de allereerste te zijn die een optreden in de winkel gaf. Marjolein, eigenaresse van Evelyn Novacek en kleindochter van oprichtster Evelyn, herinnert zich dat nog goed. ,,We organiseerden voor het eerst een ‘Record Store Day’. Op die dagen worden overal in Nederland onafhankelijke platenwinkels in het zonnetje gezet. Van de organisatie moesten we een optreden in de winkel regelen. Ik dacht: ik bel Erwin, dan kan die met zijn gitaar komen optreden. ‘O wat leuk,’ zei Erwin gelijk, ‘en de band vindt het ook leuk, we komen allemaal.’ Ik schrok, want ik dacht dat past nooit in onze zaak. Maar toen sprak Erwin de historische woorden: ‘Ach, een beetje proppen, moet lukken’. En zo was het ook.”

Hoe breng jij het liefst je vrije zondag door?

Erwin: ,,Dan ga ik graag de natuur in. En meestal is dat dan de Heemtuin in Muntendam. Het ligt vlakbij mijn woonplaats Meeden en is een prachtig natuurgebied met veel vogels en libellen. Het straalt heel veel rust uit. Onlangs kon je er schaatsen en in de zomer kun je er zelfs zwemmen. Of dat mag weet ik eigenlijk niet maar stiekem is het ook leuk. De Heemtuin is ook nog eens een hele creatieve plek, vooral voor kinderen. Ze kunnen op slootsafari of een natuurschilderij maken en zo van alles leren over de natuur. Mijn kinderen gaan er ook regelmatig met hun school naar toe.”

Waar wil je nog wel eens naar toe?

,,Bij de Heemtuin hoort ook het Mammoetpad, een soort blotevoetenpad, dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. En aangezien ik altijd optreed op blote voeten is dat vast wel iets voor mij!”

Foto's: Geert Hubers Photography
Facebookmail