Stenenmuseum Slochteren
De een erft een zilveren theeservies, de ander een enorme collectie Scandinavische zwerfstenen en vuurstenen werktuigen. Zo verging het Paul en Martha Thijssen. ,,Mijn schoonvader woonde op een boerderij in Slochteren en was een verwoed verzamelaar van stenen,” vertelt Paul Thijssen. ,,Als er geploegd was liep hij turend naar de grond over het land. Zag hij een kluit of bobbel dan schopte hij er tegenaan, en regelmatig kwam zo een grote steen tevoorschijn. Eerst gooide hij ze op een bult, maar na verloop van tijd haalde hij de klei er toch maar eens af. Hij begon zich in de stenen te vierdiepen en kwam erachter dat het zwerfstenen uit Scandinavië waren. Toen begon het verzamelen echt.”
Dit was het begin van een levenslange fascinatie voor stenen. Even later kwamen daar ook gebruiksvoorwerpen van vuursteen bij, want ook die vond schoonvader Kees Hartenhof op zijn land. ,,Dat zijn vuistbijlen, pijlpunten, klingen en boortjes uit de Steentijd. Na het overlijden van mijn schoonvader besloten we een museum in te richten, en daar is nu alles te zien.”
Paul en Martha Thijssen in hun Stenenmuseum te Slochteren
Alles bij elkaar omvat de collectie zo’n duizend stenen en voorwerpen. Vragend naar de topstukken blijken dat er heel erg veel te zijn. Paul Thijssen: ,,In de geologie heb je zoiets als gidsgesteenten. Dat zijn de tweehonderdtwintig belangrijkste soorten stenen waar de herkomst precies van bekend is. Men weet uit welke vulkaan in Zweden, Denemarken of Finland de steen afkomstig is. En van die gidsgesteenten hebben wij er tweehonderdtien, en wat mij betreft zijn dat allemaal topstukken!”
Paul en Martha Thijssen vertellen graag over het verhaal achter de stenen en vuurstenen werktuigen. Voor kinderen is er een speciaal programma waarbij ze zelf archeologische vondsten mogen doen of het Groningse spel Kaaibakken.
Wie deze zomer langs wil komen kan voor een afspraak bellen met 06-10576732. Voor meer informatie kijk je op Stenenmuseum.