De Heemtuin en het Mammoetpad

Tussen Tripscompagnie en Muntendam ligt een prachtig natuurgebied: Natuurpark Tussen de Venen. Het ziet eruit zoals het er in de prehistorie ook uitzag. Er lopen schapen en geiten om het gebied te onderhouden. Vennetjes worden afgewisseld met grassen en planten als de wilde orchidee, zonnedauw of wolfsklauw. Zonnedauw is een klein, vleesetend plantje. Als je heel goed kijkt zie je insectjes gevangen in druppeltjes aan de tentakels van de plant.

Aan dit natuurgebied ligt De Heemtuin. Je vindt hier een natuurbos, een cultuurtuin en een fruitboomgaard. Liefhebbers van natuurlijke tuinen kunnen er hun hart ophalen want het is een walhalla voor vlinders, libellen en andere insecten.  ,,Ik ga er vaak heen om te fotograferen, er zijn prachtige bloemen en de libellen zijn indrukwekkend,” vertelt bezoeker Arend Lichtenberg.

Mammoetpad - foto: Wilco van der Laan

 

Het Mammoetpad is het deel van de tuin dat voor kinderen het leukste is. Samen met het Beleveniscollectief uit Hellum heeft de Heemtuin dit unieke natuurpad gemaakt met een knipoog naar de oerbewoners van het gebied. Het resultaat is een spannend blotevoetenpad met hangbruggetjes, spannende ‘mammoetbotten’, water en een vlot. ,,We hebben in het afgelopen jaar last gehad van vernielingen maar onze vrijwilligers hebben heel hard gewerkt om alles te herstellen en er kan weer lekker gespeeld worden,” vertelt Wietske Trausel van de Heemtuin.

Voor kinderen die graag op onderzoek uitgaan is er veel te beleven. ,,Kinderen kunnen bij ons op Slootsafari. Met schepnetten, bakjes en kaarten ga je op zoek naar vreemde diertjes die in het water leven. Met de ABC Natuurtocht zoek je bij elke letter iets in het mooie natuurgebied rondom de Heemtuin. Verder is er nog Bosbingo, het Doe-kastjes-pad en kun je buiten muziek maken.” De tuin en het Mammoetpad zijn gratis toegankelijk, en er is een gezellig terras voor een ijsje of taart met fruit uit eigen tuin.

Voor meer informatie kijk je op de Heemtuin.

Facebookmail