Lente voorpret

Krokussen en narcissen bloeien, vogels komen weer tevoorschijn en hogere temperaturen liggen in het verschiet: het wordt lente! De perfecte tijd om eropuit te gaan of inspiratie op te doen voor je tuin.

Feestelijke start van het tuinseizoen

Specialiteitenkwekerij Tuingoed Foltz in Meeden opent het nieuwe tuinseizoen op 18 en 19 maart met de Goed-Gereedschap-, Kruiden- en Clematisdagen. Experts geven informatie over ambachtelijk tuingereedschap en de inrichting van de tuin. De medewerkers van Foltz verzorgen demonstraties in het juiste gebruik van allerlei soorten gereedschap zoals sporks, schrepels, schoffelharken, spades en kantafstekers en leggen uit welke tuinklussen nu gedaan moeten worden. Ervaren hoveniers geven snoeidemonstraties in de oude boomgaard van Foltz. Daarnaast staan de ruim honderd soorten Clematis centraal. De voorbeeldtuinen zijn heerlijk om doorheen te wandelen, met onder meer Helleborus, Longkruid, Kaukasische Vergeet-me-niet en andere ‘vroeg-voorjaarsbloeiers’ die zorgen voor dat heerlijke voorjaarsgevoel.

Dwalen rond Duivelseiland

Trekvogels komen weer naar natuurgebied ’t Roegwold, een goed moment om mee op excursie te gaan met vogel- en ‘t Roegwoldkenner Wilco van der Laan. Van de kampementen van steentijdjagers tot ‘Duvelsaailand’: het oude cultuurlandschap rond Woudbloem zit vol verhalen. Fotograaf Wilco van der Laan vertelt aanstekelijk over de bijzondere vogels en dieren in dit oerstroomgebied van de Fivel, rijk aan Ae’s, veenplassen en rietmoerassen. Roerdompen, ijsvogels, roodborsttapuiten, torenvalkjes en wie weet … hoor je de wielewaal! En als de blauwe heikikker en de blauwborst bij het Dannemeer hun opwachting maken, gaat de tocht die kant op. Dus: kom mee naar buiten en ontdek tijdens één van de excursies in maart t/m juni de natuur om de hoek!

Lezing ‘De pluktuin’

Niets is zo leuk als de tuin inlopen en je eigen bloemen plukken voor een kleurrijk boeket. Groei & Bloei Midden-Groningen organiseert een lezing voor iedereen die van bloemen houdt en z’n huis wil vullen met de geuren en kleuren van vers geplukte bloemen. Esther van der Velde vertelt welke bloemen en planten geschikt zijn, hoe je ze kweekt en welke bloemen je goed met elkaar kunt combineren. De lezing is op donderdag 23 maart in Brandpunt, Sappemeer.

Lentewandeling langs de Hunze

Hunzezwerftochten uit Oud Annerveen en Peddel en zo uit Kiel-Windeweer organiseren op zondag 9 april (Eerste Paasdag) een lange wandeling door het prachtige stroomgebied van de Hunze. Deze rivier vindt al kronkelend zijn weg in het grensgebied van Drenthe en Groningen. De route voert langs de oevers van de Hunze, langs landerijen, sloten, bos en door dorpjes. Onderweg geven twee gidsen uitleg. De tocht is geschikt voor deelnemers met een gezonde dosis uithoudingsvermogen en heeft een lengte van ongeveer 18 à 20 kilometer. Startpunt is Café ’t Keerpunt in Spijkerboor.

Kijk voor alle lente uitstapjes op Uit Agenda.

Facebookmail