Goed speelgoed

Het is weer de tijd van het jaar om cadeautjes te kopen. Waar kun je dat in deze tijden nou beter doen dan bij lokale ondernemers? In deze rubriek van Ontdek Midden-Groningen vind je tips voor de leukste, mooiste en origineelste presentjes.

De Woudduif

Loopfietsjes, poppenhuizen, schommels, hobbelpaarden en hobbelauto’s: speelgoedwinkel De Woudduif in Hoogezand staat vol met houten speelgoed. Sikko Geertsema is al ruim vijftien jaar eigenaar van de winkel en geniet nog elke dag van alles wat er in de winkel staat. ,,Houten speelgoed is ontzettend leuk. Het voelt anders aan dan plastic, het is warmer, natuurlijker. Het is speelgoed waarbij kinderen hun verbeeldingskracht kunnen gebruiken. En heel duurzaam, wat je hier koopt gaat jaren mee.” In de winkel vind je bekende merken zoals de treinen van Brio of de plankjes van Kapla. Houten spellen zoals schaken en dammen zijn er ook. De persoonlijke favoriet van Geertsema is een kalender in de vorm van een paddenstoel. ,,Daar staat de datum op, maar ook hoe laat het is, de dagen van de week en wat voor het weer het is. Mooi én leerzaam.’’

Jomilly

In de molen van Kolham runt Esmeralda Smith het winkeltje Jomilly. Hier vind je retro meubels, accessoires maar ook speelgoed met een hint naar vroeger. ,,Ik verkoop onder meer tollen, magneten, poezieplaatjes en vogelfluitjes. Het liefst speelgoed dat kinderen stimuleert om zelf te spelen, om naar buiten te gaan en dingen te ontdekken. Een achteruitkijkbril bijvoorbeeld, zodat je spionnetje kunt spelen. Of een katapult, dat is toch net even leuker dan achter een schermpje zitten. Voor mee naar school hebben we retro fruit- of lunchtrommeltjes en koeltasjes. Kleurrijk, vrolijk en in vintage stijl, net als de rest van de winkel.’’

Suzanne’s Handwerkshop

Handwerken is hip, ook bij kinderen. Suzanne Haks speelt hier in haar handwerkwinkel in winkelcentrum De Hooge Meeren op in met handwerkpakketten voor beginners en iets gevorderden. ,,Voor de kleintjes heb ik kartonnen diertjes waarvan je het lijfje kunt borduren. Voor iets oudere kinderen is er ook een variant. Op een stevig stramien kun je hippe dieren borduren zoals een luiaard, een flamingo, een paard of een toekan.

Ook kun je leuke dingen knutselen met wol of katoen. Armbandjes bijvoorbeeld, of nu in de herfst een spinnenweb van een kastanje, satéprikkers en wat wol. Wat ook leuk blijft zijn punnikklosjes en materiaal om pompoentjes van te maken.”

Speelgoedbank Amalia

Wat doe je als je je kinderen graag speelgoed wilt geven, maar te weinig geld hebt om het te kopen? Dan kun je terecht bij Speelgoedbank Amalia in Hoogezand. ,,Een voedselbank bestond al, een kledingbank ook, maar speelgoed is ook heel belangrijk voor een kind. Daarom zijn wij ruim zes jaar geleden deze speelgoedbank begonnen,” vertelt Jantien Breukelman. Ieder kwartaal kunnen ouders per kind twee stuks speelgoed en een boek uitzoeken. ,,Voor kinderen is dit net een gewone speelgoedwinkel waar ze iets mogen uitzoeken, dat is heel leuk om te zien. Rond Sinterklaas schaffen we dankzij onze sponsor GasTerra nieuw speelgoed aan en mag er een keer extra speelgoed gehaald worden. Ouders zijn heel erg blij dat ze hun kinderen iets moois kunnen geven.” Speelgoedbank Amalia is vanwege alle maatregelen nu even gesloten, maar een donatie doen of je aanmelden kan via de website.

Facebookmail