Boek en route ‘De Slochter Vrijstaat’

In de Fraeylemaborg, in het hart van de ‘Slochter Vrijstaat’, is vrijdag 29 september 2023 het boek In de Slochter Vrijstaat overhandigd aan Susan Top, ‘minister van Volkscultuur’. Ook ‘president van de vrijstaat’ Adriaan Hogendoorn was aanwezig.

Het boek van journaliste Jutta Koolhof (een alias van Auke Hulst) gaat over een onafhankelijke staat, uitgeroepen door de inwoners van de voormalige gemeente Slochteren. Beu als ze het waren te dansen naar de pijpen van de hoge heren, besloten de Slochtenaren de winst uit de gaswinning zelf te houden. Het resultaat: een steenrijk staatje, waar wolkenkrabbers tot de hemel reiken.

In de Slochter Vrijstaat - copyright Senne Trip

Fietsroute Welkom in de Slochter Vrijstaat

De bijbehorende fietsroute Welkom in de Slochter Vrijstaat neemt je mee naar de jaren tachtig en voert langs bekende en onbekende plekken van de vrijstaat. Van de schuur van boer Boon waar het eerste gas werd gevonden, tot prachtig gerestaureerde boerderijen zoals de Geertsemaheerd. Al fietsend bezichtig je dit ‘kleinste en rijkste land’ ter wereld door de ogen van auteur Jutta Koolhof, die de vrijstaat in 1984 bezocht en er in haar boek In de Slochter Vrijstaat verslag van deed. Onderweg kom je langs luisterfragmenten en afbeeldingen over een geschiedenis waarin alles net even anders is gelopen.

De route is te koop bij de Fraeylemaborg en Ontdek Midden-Groningen.

Facebookmail