Van Faber naar de sluis tijdens maand van de geschiedenis

De Meint Veningastraat en Martenshoek lagen vroeger aan het Winschoterdiep. Volgeladen schepen voeren af en aan en op scheepswerven, touwslagerijen of in de cafés was het een drukte van belang. Met de route ‘Van Faber naar de sluis’ stap je terug in de tijd. De route begint bij Hotel Restaurant Faber en loopt tot de Sluiskade. Op het hoekpand tegenover Faber hangen grote foto’s van hoe het er hier ooit uitzag en langs de rest van de route hangen posters met foto’s van vroeger.

Excursie met een kenner

Donderdag 19 oktober 2023 vertelt gids Jan Helmers meer over het gebied tussen Hotel Restaurant Faber en de Abramskade. “Ik ben een echte ‘Oukster’ zoals ze dat hier noemen. In ‘Houk’ (Martenshoek) kwamen zo’n honderd jaar geleden ieder jaar wel 42.000 schepen door de sluis. Het was de ‘poort van de Veenkoloniën’. Alle turf, graan en aardappels uit de Veenkoloniën kwam hier langs richting de stad. Rondom zo’n sluis ontstond allerlei drukte. Schippersvrouwen gingen even naar de winkel, de scheepsjagers dronken een borrel of het schip werd gerepareerd.”

De excursie start bij Hotel Restaurant Faber en komt ook langs de begraafplaats. Helmers vertelt: “De gietijzeren grafornamenten die je hier ziet zijn uniek voor Nederland. Ze werden hier in Martenshoek gegoten.” De route bekijken kan op Van Faber naar de sluis en aanmelden om mee te lopen kan op Wandelexcursie Van Faber naar de sluis.

Van Faber naar de sluis - hoogholtje, bron Groninger Archieven
Facebookmail