Op zoek naar Plekken van Herinnering in Midden-Groningen

Straten vernoemd naar een verzetsstrijder zoals de Jan Sangerslaan in Hoogezand. Het oorlogsmonument in Siddeburen waarop namen van gevallen Poolse bevrijders staan. Of de Stolpersteine in Zuidbroek en Muntendam die zijn gelegd voor de huizen waar Joodse mensen woonden die zijn afgevoerd in de oorlog. Het zijn allemaal plekken die verwijzen naar gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in Midden-Groningen.

In het magazine ‘Plekken van Herinnering in Midden-Groningen’ dat nu in de winkel ligt staan ze bijna allemaal omschreven. Inwoners van Midden-Groningen vertellen in het rijk geïllustreerde blad uit eigen herinnering of uit overlevering wat er op die plekken in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

In het magazine komen tien thema’s aan bod zoals monumenten, Stolpersteine en de Inundatie waarbij een groot gebied onder water werd gezet.

Het monument van zwaaiende mensen op het station van Zuidbroek houdt de herinnering aan de ‘Jodentrein’ levend, die hier iedere week langs reed van Westerbork richting de kampen in Duitsland en Oost-Europa. Omwonenden weten nog goed hoe ze als kind de briefjes vonden die uit de trein werden gegooid.

Bij het onderwerp neergestorte vliegtuigen hoort het indrukwekkende verhaal van de Amerikaanse sergeant James Clifton King jr. Hij overleefde als enige bemanningslid een vliegtuigcrash vlak buiten het dorp. Vandaag de dag vind je daar de Pilotenweg.

En zo zijn er nog tientallen andere Plekken van Herinnering in Midden-Groningen.

Zelf aanschaffen

Het magazine is te koop bij Bruna Hoogezand, DA – Readshop Spithoff Schildwolde, Marskramer Harkstede, Petra’s Warenhuis Siddeburen, Verzameling / Museum ’40-’45 (alleen tijdens open dagen) en Ontdek Midden-Groningen in Slochteren. Plekken van Herinnering is ook via de website te bestellen. Het magazine is een uitgave van Ontdek Midden-Groningen.

Facebookmail