Wandelen via hubs

Hubs en wandelen, een goede combinatie! Een hub is een plek waar je kunt overstappen van het ene op het andere vervoermiddel. De hubs zijn altijd bereikbaar met de bus en/of de trein.  Daarnaast zijn de meeste hubs ook goed bereikbaar per auto en fiets en beschikken ze over parkeerplaatsen en fietsenstallingen. Ook zijn op een groot aantal hubs voorzieningen die voor wandelaars aantrekkelijk zijn. Denk aan hub-bankjes om even op uit te rusten of een watertappunt om je waterfles bij te vullen voor en na de wandeling. En sommige hubs hebben een kiosk of café. Handig voor als je nog even iets te eten of drinken voor onderweg wilt kopen.

Reis met het openbaar vervoer naar het startpunt van je wandeling. Vanaf de hub start je bewegwijzerde wandeling door het mooie Groninger landschap. De speciale Wandel via hub-wandelingen maken gebruik van het wandelknooppuntennetwerk van Routebureau Groningen. Er zijn in totaal veertien wandelingen samengesteld die door prachtige natuurgebieden of bijzondere landschappen gaan. Je kunt kiezen uit routes tussen de 3,7 en 25 kilometer vanaf zeven verschillende hubs.

In Midden-Groningen kun je kiezen voor twee hub-routes, die starten in Siddeburen: eentje van 17 kilometer en een langere versie van 25 kilometer.

Route 1 - Schepping van het Schildmeer en Siddeburen (17 km)

Deze route loopt door Duurswold, een veenontginningsgebied dat grotendeels bestaat uit ontgonnen veen- en dekzandvlakten die naar het noorden toe onder een kleidek verdwijnen. Deze regio is het laagste gedeelte van de provincie Groningen. Grote stukken van het gebied liggen anderhalf tot twee meter onder de zeespiegel. In de omgeving van Siddeburen lagen vroeger dan ook vele plassen en meren. Het Schildmeer, dat vroeger onderdeel was van het grotere Woldjermeer, is een restant van dit verleden.

Voor meer informatie over de route kijk je op Schepping van het Schildmeer en Siddeburen.

Route 2 - De duistere dieptes van Duurswold (25 km)

Aan de noordkant van het Schildmeer ligt het grootste rietmoeras van Groningen, Tetjehorn. Er leven hier veel vogelsoorten die zich hier goed thuisvoelen. Je kunt bijvoorbeeld het prachtige geluid van de roerdomp horen en als je geluk hebt zie je zelfs nog een glimps van deze bijzondere soort. Ook soorten als baardmannetje en porseleinhoen voelen zich hier thuis. Een aantal akkerbouwgronden zijn daarnaast ingericht als foerageergebied voor eenden en ganzen. Verder ten zuidwesten van de route vind je nog een aantal stukken natuurgebied die, samen met Tetjehorn, het Roegwold vormen.

Startpunt: hub Siddeburen, centrum. Het startpunt hub Siddeburen, centrum ligt tussen knooppunt 16 en 65 in en wijkt af van het startpunt, knooppunt 16, op de kaart. Volg bij de kruising Oudeweg-Kerklaan de blauw-rode bewegwijzering richting het zuiden om bij knooppunt 16 te komen. Alle OV-haltes zijn zichtbaar op de kaart vanaf een schaal van 30 meter.

 

Facebookmail