Oktober is de ideale maand voor een fijne herfstwandeling of fietstocht. Omdat het ook de maand van de geschiedenis is geven we je tips over routes met historie. Van Aletta Jacobs tot drukte bij de sluis in Martenshoek en van K. ter Laan tot een fictieve geschiedenis bij Slochteren.
Van Faber naar de sluis
De Meint Veningastraat en Martenshoek lagen vroeger aan het Winschoterdiep. Volgeladen schepen voeren af en aan, en op scheepswerven, touwslagerijen of in de cafés was het een drukte van belang. Met de route Van Faber naar de sluis stap je terug in de tijd. De route begint bij Hotel Restaurant Faber. Op het hoekpand er tegenover hangen grote foto’s van hoe het er hier ooit uitzag en langs de rest van de route hangen posters met foto’s van vroeger. Je kunt ook meedoen aan een excursie. Op donderdag 19 oktober 2023 vertelt gids Jan Helmers meer over het gebied tussen Hotel Restaurant Faber en de Abramskade.
De Dam en Hoogezandster brug, rechts muziekhandel Smedes - bron: Groninger Archieven
In de voetsporen van Aletta Jacobs
Ze is de heldin van de veenkoloniën: Aletta Jacobs uit Sappemeer. Op 20 april 1871 schreef ze zich als eerste vrouw in bij de universiteit in Groningen, en later werd ze een bekende arts en voorvechtster van vrouwenrechten. Met de route In de voetsporen van Aletta Jacobs ontdek je het veelzijdige Sappemeer. Je komt langs de plek waar ze werd geboren en naar school ging tot mooie kerken of de Historische Scheepswerf. Op het tijdelijke Aletta Jacobs pand staan een stripverhaal over haar leven gemaakt door Barbara Stok en kunstwerken van leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College. De routekaart is op verschillende plekken langs de route te koop.
Aletta Jacobs - bron: Groninger Archieven
Aan loop mit K. ter Laan
K. ter Laan, ruim 150 jaar geleden geboren in Slochteren, was onderwijzer, politicus maar vooral schrijver van boeken in en over het Gronings. Zijn bekendste werk is het ‘Nieuw Groninger Woordenboek’, ook wel aangeduid als ‘de dikke Ter Laan’.
De route Aan loop mit K. ter Laan gaat door het mooie Slochteren. Onderweg kun je filmpjes bekijken waarin Olaf Vos in het Gronings vertelt over het leven van Ter Laan en de verhalen die hij schreef. Bijvoorbeeld het verhaal van de Dikke Boom achter de Fraeylemaborg. De route is gratis verkrijgbaar bij de Fraeylemaborg.
Slochter Vrijstaat
De fietsroute Welkom in de Slochter Vrijstaat neemt je mee naar een verzonnen geschiedenis in de jaren '80. De route hoort bij het boek In de Slochter Vrijstaat, dat beschrijft hoe het in de gemeente Slochteren was gelopen als een onafhankelijke staat was uitgeroepen, waar alle gasinkomsten werden gehouden. Al fietsend bezichtig je dit ‘kleinste en rijkste land’ ter wereld waar alle boerderijen mooi gerestaureerd zijn en wolkenkrabbers tot aan de hemel reiken. De prachtig ontworpen routekaart is op meerdere plekken te koop.