Aan loop mit K. ter Laan

Liefhebbers van het Gronings pakken hem er regelmatig bij: de K. ter Laan, oftewel het vuistdikke ‘Nieuw Groninger Woordenboek’. Op 8 juli 1871 werd Kornelis ter Laan in Slochteren geboren. Deze ‘oer Groninger’ was onderwijzer, schrijver en politicus met een groot hart voor de Groningse taal en folklore. Ontdek Midden-Groningen heeft samen met Olaf Vos (Centrum Groninger Taal & Cultuur) een wandelroute door Slochteren gemaakt langs plekken die een rol speelden in zijn leven. Bekijk de route hieronder of download de Aan loop mit K. ter Laan-route als pdf.

Ter Laan route

Afstand: 4 of 8 km
Soort route: wandelroute
Nummer op Route.nl: 2629522 (4 km) of 3213388 (8 km)
Startpunt: Monument K. ter Laan, hoek Hoofdweg - Noordbroeksterweg (Slochteren)
Pauzetips: Restaurant De Boerderij (op landgoed Fraeylemaborg), Gasterij De Driesprong (Hoofdweg 22 Slochteren), Pannenkoekschip De Volharding (haventje Slochteren), Grill-Restaurant De Stenen Boog (Hoofdweg 135 Slochteren)

Bijzonderheden langs de route

1. De route start bij het monument dat in 1951 ter ere van K. ter Laan werd opgericht. Het staat in Slochteren op de hoek van Hoofdweg en de Noordbroeksterweg. Ter Laan werd benoemd tot ereburger van Slochteren vanwege zijn verdiensten voor de Groninger taal, cultuur en folklore.

2. Het Hoge Huis (Hoofdweg 20), ook wel ‘t Reghthuis genoemd, was in de tijd van Ter Laan in gebruik als gemeentehuis.

3. Bij het haventje speelt zich de legende af van ‘Snouk en snik’. Ter Laan schreef hierover in het boek ‘Humor in Grunnegerlaand’.

4. Wandel door het bos naar de Groenedijk waar Ter Laan opgroeide. Hij schreef schreef hierover het boek ‘Hoezen van Gruindiek’.

5. De Fraeylemamolen werd vroeger wel Meneersmeulen genoemd. Je kunt vanaf hier terug wandelen, of doorlopen naar de geboorteplek van Ter Laan.

6. (voor de 4 km) In de tijd van K. ter Laan stond aan de Bossingel een lagere school, het bosschooltje. 

6. (voor de 8 km). Vlakbij Molen van de Groote Polder stond het geboortehuis van K. ter Laan. Hier leerde de kleine Knelis het leven van de boeren en de fabrieksarbeiders kennen. Vanaf hier kun je via de Verlengde Veenweg weer naar Slochteren lopen.

7. Achter in het park van de Fraeylemaborg vlakbij het standbeeld van Flora stond vroeger de Dikke Boom, oftewel: de Kinderboom. Ter Laan schrijft hierover: ‘Dei dikke boom ien t Slochterbos, Het r honderden joaren stoan, Aan elk kiend wer vrouger verteld, Doar komen lutje potjes vandoan’. Er staat nu een jonge vervanger nadat de oude sneuvelde in een storm. Een kale plek herinnert aan de oude Dikke Boom.

Met dank aan Stenenmuseum, Centrum Groninger Taal & Cultuur, Boelo Bats, Otto Knottnerus, Nationaal Programma Groningen.

Facebookmail