Varen (of fietsen) door de Veenkoloniën

Kaarsrecht doorsnijdt het Kieldiep beschermd dorpsgezicht Kiel-Windeweer. Een goed bewaard gebleven veenkoloniaal dorp, waar vroeger turf en aardappelen op de schepen werden geladen. Het Kieldiep is daarmee het perfecte startpunt voor een mooie vaar- of fietstocht door de veenkoloniën, van Kiel-Windeweer naar het Zuidlaardermeer.

Peddel en zo

Start je route bij Peddel en zo: eigenaresse Wilma Postma legt je kano of fluisterboot met alle liefde voor je klaar. Met de fluisterboot is alleen de korte route van 20 km mogelijk, met een kano kun je ook het grotere rondje van 27 km varen. Naast kano's verhuurt Peddel en zo ook sups en waterfietsen. Bovendien is het een B&B.

Siene Praaisdraai

Onderweg kom je heel wat historische bruggetjes tegen: draaibruggen, houten klapbruggen en ‘badden’. Een voorbeeld van een draaibrug is de Siene Praaisdraai, deze kom je als eerste tegen. Streektaalmuzikant Johan Raspe schreef er zelfs een liedje over:

In Kiel was ‘n vraauw, dai had heur aigen draai,
het mens was monument, en haite Siene Praai

Voormalige aardappelzetmeelfabriek De Toekomst

Bij de Leinewijk ga je linksaf richting het Zuidlaardermeer. Bij Nieuwe Compagnie passeer je vlak voor de sluis een oude fabriek uit 1900: De Toekomst. Deze fabriek ontstond in 1898, als coöperatie van landbouwers die niet langer afhankelijk wilden zijn van de prijzen die de fabrikanten voor de aardappels wilden betalen. Nu biedt het onderdak aan een vlooienmarkt (vaak op zondag geopend).

De Amshoff

In 1754 woonden er achthonderd mensen in het plaatsje Windeweer, een van de oudere veenkoloniën. Genoeg voor een eigen kerk, vonden de bewoners. Tegenwoordig vind je in de oude pastorie een prachtige B&B en een restaurant met uitzicht op de Engelse landschapstuin (vooraf wel even reserveren). Wist je dat De Amshoff daarnaast is uitgeroepen tot beste trouwlocatie van het noorden?

De Leine of Vifero

Eenmaal aangekomen op het Zuidlaardermeer is het tijd voor een welverdiende pauze. Je kunt aanmeren bij Paviljoen De Leine, waar je uitkijkt op het leefgebied van de bever. Even verderop kun je voor een lekkere cocktail terecht bij Beachclub Vifero, pal aan het strand van Meerwijck. Daarna kun je dezelfde weg terug varen of fietsen, of een groter rondje maken via Spijkerboor.

Meer details vind je op Varen (en fietsen) door de Veenkoloniën. Informatie over andere culturele tochten staat op Routes.

Facebookmail