Vaarroute Schildmeer-Damsterdiep

Vaarroute Schildmeer-Damsterdiep is een gevarieerde route van ongeveer 40 kilometer langs natuurgebieden, landbouwgebieden, knusse dorpjes en de stad Appingedam. De meeste bruggen op de route zijn 2,3 m hoog en/of zelfbedieningsbruggen.

Praktische informatie

  • Type vaartuig: motorboot
  • Lengte vaarroute: ca. 40 kilometer
  • Type route: dagtocht of meerdaagse tocht
  • Maximale doorvaarhoogte voor deze route: 2,3 m.
  • Bootverhuur: Camping de Otter
  • Uitgiftepunten bedieningssleutels: VVV Appingedam, Brug 15 Eemskanaal, bedieningspost aan het Eemskanaal Appingedam en Sluis Oosterdijkshornerverlaat bij Ten Boer. U heeft voor vrijwel alle beweegbare bruggen en sluizen op de route een sleutel nodig voor het bedienen van de bruggen.
  • Meer informatie: Recreatiecentrum de Otter - bereikbaar via info@de-otter.nl of 0598- 431 543

De route

Aan het Schildmeer vind je een prachtig zandstrand en twee jachthavens, waar je een (zeil-)boot, kano of fiets kunt huren. Vanaf het Schildmeer vaar je richting het westen het afwateringskanaal Duurswold in. Je vaart door het nieuwe natuurgebied ’t Roegwold richting Schaaphok. Op de kruising met het Slochterdiep gaat de route naar rechts richting de stad Groningen. 

Hier heb je de mogelijkheid om even van de route af te wijken voor een bezoekje aan de indrukwekkende Fraeylemaborg in Slochteren. Via het Slochterdiep vaar je richting de Stad en Eemsverlaat. De Slochtersluis wordt op afstand bediend (melden via drukknop of via de marifoon VHF 64). 

Vervolgens kom je langs De IJzeren klap en het nieuwe stadsdeel Meerstad met het Woldmeer. Bij de IJzeren Klap kun je pauzeren bij het gelijknamige café.

Bij Eemsverlaat steek je het Eemskanaal over (twee sluizen) naar het Damsterdiep. Op het Damsterdiep sla je rechtsaf richting Ten Boer, Appingedam. Het Damsterdiep heeft bedienbare bruggen. 

Je vaart verder naar Ten Post, Winneweer en Wirdurmerklap. Aangekomen in Appingedam kun je even aanleggen of overnachten in de haven. 

Appingedam is een prachtig stadje met een oud centrum. Hier kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de bekende overhangende keukens of de Nicolaikerk. Vanaf Appingedam volg je het kanaal Groeve-Noord en steek je het Eemskanaal weer over richting Schildmeer.

Hoewel het mogelijk is de tocht in één dag te varen, is aan te bevelen deze route in twee of drie dagen af te leggen. Het voordeel is dat  je rustig de tijd kunt nemen om te genieten van alle pareltjes die je onderweg passeert. Onderweg zijn talloze mogelijkheden om aan te leggen en te overnachten.

Voor meer vaarroutes kijk je op Varen in Groningen.

Bron: Marketing Groningen

 

Facebookmail