Stillevens in hout

“Al van jongs af aan maak ik dingen met hout,” vertelt houtsnijder Ibo Heeres. Op zondag 4 september 2022 sluit hij in de Julianakerk in Kolham zijn expositie 'Natuurlijk van inlands hout' af met een lezing over de achtergrond en het gebruik van motieven in de houtsnijkunst en de keuze van houtsoorten.

Heeres maakt levensecht houtsnijwerk. “Tuin- en landbouwproducten passen echt bij wie ik ben en vaak zit er een verhaal achter de stillevens die ik maak. Zo laten de bereklauwen de haat-liefde verhouding met deze plant zien: aan de ene kant heeft het prachtige vormen, aan de andere kant is het giftig. Of de pronkbonen. In onze tuin zagen we een Vlaamse gaai de bonen openpikken en zijn jonkies ermee voeren. Dan maak ik voor een bonentafereel ook zo’n aangepikte boon.”

Bijna alle kunstwerken zijn uit één houtstuk gemaakt. Heeres gebruikt hiervoor allerhande bomen en struiken van Groningse bodem. Door te spelen met de kleuren van diverse houtsoorten ontstaan spannende contrasten die het snijwerk nog levendiger maken. Met bijvoorbeeld aarde, beits, water of was geeft hij extra kleur aan zijn werk. “Ik zie de kleuren in het hout en vind het leuk die nuances in mijn werk te tonen. Zo heeft goudenregen een tweekleurige stam met een donkere kern en lichte buitenrand waardoor je een bijzonder kleurverschil krijgt. De fluweelboom heeft prachtige ringen, daar maak ik nu een chioggia biet van. In gekapt en nog vochtig hout zoals berk ontstaan unieke patronen doordat schimmels daar intrekken.”

De expositie ‘Natuurlijk van inlands hout’ is t/m 4 september 2022 op zondagen te bezoeken in de Julianakerk in Kolham, van 14.00 tot 16.30 uur. De lezing vindt plaats om 14.30 uur. Kijk voor meer informatie over andere activiteiten op Uit Agenda en Exposities & Tentoonstellingen.

Facebookmail