Plekken van Herinnering tijdschrift

Straten die vernoemd zijn naar een verzetsstrijder zoals de Jan Sangerslaan in Hoogezand. Het oorlogsmonument in Siddeburen waarop namen van gevallen Poolse bevrijders staan. Of de Stolpersteine in Zuidbroek en Muntendam die zijn gelegd voor de huizen waar Joodse mensen woonden die zijn afgevoerd in de oorlog. Het zijn allemaal plekken die verwijzen naar gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in Midden-Groningen. In het nieuwe magazine ‘Plekken van herinnering’ staan ze bijna allemaal omschreven. Inwoners van Midden-Groningen vertellen in het rijk geïllustreerde blad uit eigen herinnering of uit overlevering wat er op die plekken in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

Fotograaf: Wilco van der Laan

Het magazine is een uitgave van Ontdek Midden-Groningen, en is de afsluiting van een project in het kader van 75 jaar bevrijding. Er komen tien thema’s aan bod zoals monumenten, Stolpersteine en de Inundatie waarbij een groot gebied onder water werd gezet. Bij het onderwerp neergestorte vliegtuigen hoort het indrukwekkende verhaal van de Amerikaanse sergeant James Clifton King jr. Hij overleefde als enige bemanningslid een vliegtuigcrash vlak buiten het dorp. Vandaag de dag vind je daar de Pilotenweg. Het monument van zwaaiende mensen op het station van Zuidbroek houdt de herinnering aan de ‘Jodentrein’ levend, die hier iedere week langs reed van Westerbork richting de kampen in Duitsland en Oost-Europa. Omwonenden weten nog goed hoe ze als kind de briefjes vonden die uit de trein werden gegooid. De Joodse begraafplaatsen in Kolham en Zuidbroek zijn stille getuigen van een levendige Joodse gemeenschap, die in de oorlog abrupt ophield te bestaan. En zo zijn er nog tientallen andere Plekken van Herinnering in Midden-Groningen. Begraafplaatsen, musea, straatnamen, monumenten en Stolpersteine geven een zichtbare verbinding met de oorlog en brengen het verleden naar het nu.

Zelf op onderzoek uit

Met behulp van het blad kun je zelf op onderzoek uit, naar de verhalen en gebeurtenissen in je eigen omgeving. Hiervoor zijn een overzichtskaart en een werkblad opgenomen in het blad. Alle scholen in Midden-Groningen hebben dit werkblad ontvangen. Een uitgebreide digitale kaart staat op de website van Ontdek Midden-Groningen. Hierop zijn bijvoorbeeld alle locaties terug te vinden waar vliegtuigen zijn neergestort, en staan alle Stolpersteine, monumenten en musea die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Het magazine is vanaf 4 mei 2022 te koop bij Marskramer Harkstede, Bruna Hoogezand, Museum '40-'45 Kolham, Petra’s Warenhuis Siddeburen, Fraeylemaborg Slochteren en Ontdek Midden-Groningen in Slochteren.

Facebookmail