Tijd voor de tuin!

Nu het voorjaar is losgebarsten, krijgen veel mensen de tuinkriebels. Nieuwe planten erin, toch eens beginnen met een moestuin of de indeling van je tuin omgooien: dit is het moment. In Midden-Groningen zit je dan goed, want hier vind je heel wat kwekerijen en evenementen rondom groen.

Een begrip

Tuingoed Foltz is een begrip onder tuinliefhebbers. Deze kwekerij in Meeden staat bekend om de talloze soorten Echinacea, Salvia, siergrassen en bijzondere planten. Een paar keer per jaar organiseren ze een gezellig evenement waar je planten kunt bewonderen, tips krijgt en ook langs kramen met lekkers of tuingereedschap kunt struinen. Ga bijvoorbeeld naar de Epimedum- en eenjarigendagen die op 15 en 16 mei worden gehouden. Twee soorten planten die dan op hun mooist zijn.

Zadenbieb

Wist je dat je bij de bibliotheek in Hoogezand een ruime collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen vindt die je - net als een boek - mee naar huis mag nemen? Neem ze gratis mee en zaai de zaden in een pot op je balkon of in je tuin. Geef de zaden een beetje liefde en aandacht, tot ze zijn uitgegroeid tot de mooiste planten. Staat er een prachtige volgroeide plant? Verzamel de zaden en vul de Zadenbieb weer aan!

Tuin- en kamerplantenstekken

Altijd al een moestuintje willen beginnen? Sla dan op 15 mei je slag bij de eerste stekjesmarkt bij restaurant Kaap Steendam aan de rand van het Schildmeer. Naast een bonte verzameling tuin- en kamerplantenstekken, zaailingen, kruiden en diverse plantjes en snijbloemen vind je hier allerhande andere plantenproducten. Denk aan zelfgemaakte jams, honing, zeep en tandpasta van planten, bloemetjesservies en (moes)tuinboeken.

Geneeskrachtige flora

Ben je geïnteresseerd in natuurlijke gezondheid, dan is Gaia Kruiden in Froombosch een aanrader. De bloemen, groenten, struiken en bomen die hier staan passen bij één van de lichaamssystemen zoals zintuigen, spijsvertering, circulatie of immuunsysteem. Elke vrijdagmiddag kun je onder begeleiding door een deel van de tuin wandelen. Ook is het atelier dan open, waar eigenaresse Jenny de Groot onder meer tincturen maakt. Vanaf 8 juni organiseert De Groot kruidenwandelingen waar je achter allerlei geneeskrachtige feiten komt over (on)bekend groen als framboos, madeliefje, vlier, wilg of zogenaamd onkruid. Aanmelden vereist.

Kwekerijen

Groencentrum Freek van der Wal in Siddeburen is een ideale plek om grote en kleine planten op de kop te tikken. Hier vind je volop bomen, hagen, struiken, stekken en zaden van bloemen, groenten en fruit. Regelmatig deelt de kweker tips om jouw planten nog florissanter te maken. Op zoek naar een beetje kleur? Dan zijn de vrolijke hanging baskets van Huyskweker Smit in Sappemeer een aanrader. Ook leuk om cadeau te doen!

Facebookmail