Noord-Nederlands Trein & Tram Museum

Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) is gevestigd in het voormalig stationsgebouw van Zuidbroek. Het station is geopend in 1868 en is het enige overgebleven station in zijn soort: een Waterstaat-station.

Het Stationsgebouw
Het stationsgebouw is het oudste stationsgebouw van de provincie Groningen. Toen eind jaren vijftig de bovenverdieping en delen van beide zijvleugels werden afgebroken, had het gebouw veel van zijn grootsheid verloren. Gelukkig hebben enkele liefhebbers het gebouw van de slopershamer gered. Het is zo goed mogelijk in de oorspronkelijke staat gerestaureerd en heeft diverse kenmerkende details.

Nu is het een indrukwekkend, monumentaal pand dat huisvesting biedt aan een uniek museum.

NNTTM
In het museum is het Noord-Nederlands verleden van treinen en trams, ijzer en stoom, sporen en rijtuigen te zien en alles wat daarmee te maken heeft. In de vaste expositie worden onder andere foto’s en tekeningen, kaartjes, kostuums, petten, documenten, seinen en technisch materiaal tentoongesteld.

Prachtig gerestaureerde loketten laten de tijd zien zonder kaartjesautomaat op het perron en OV-chipkaart. In de wachtkamer 3de klasse zijn regelmatig nieuwe, interessante wisselexposities.

Meer informatie vind je op Noord-Nederlands Trein & Tram Museum.

Coronabeheersmaatregelen

In het museum is een corona-proof (eenrichtings)looproute aangegeven. Er zijn extra desinfectiemogelijkheden en bezoekers en medewerkers dienen anderhalve meter afstand in acht te houden. Vooraf reserveren is een vereiste. Je kiest daarbij uit een vast tijdslot (10.00-11.45, 13.00-14.45 of 15.00-16.45 uur). Reserveren en betalen kan via de website.

Facebookmail