Nooit te oud voor muziekles

Ontdek Midden-Groningen

Ontdek Midden-Groningen, vandaag met Tim Nobel, teamleider bij de Kielzog Muziekschool en zelf muzikant. Bij het Kielzog kan iedereen die dat wil muzieklessen volgen.

,,Je kunt bij ons alle gebruikelijke instrumenten leren bespelen. Piano, viool, hobo, gitaar. Drums is erg populair en zingen vinden veel mensen ook leuk. Muziekles is er voor alle leeftijden, zelfs peuters en kleuters. Vanaf zes jaar kun je AMV volgen. Deze algemene muzikale vorming is tegenwoordig een hele leuke kennismaking met muziek in plaats van alleen maar blokfluit spelen zoals vroeger. Je leert al een beetje noten lezen, er zitten dansjes bij. Als je dat gedaan hebt is de stap om met een instrument te beginnen veel makkelijker. Kinderen tussen de acht en twaalf jaar kunnen bij ‘Ontdek je instrument’ allerlei instrumenten uitproberen en krijgen vervolgens vijf keer les op hun favoriete instrument.”

Kun je als volwassene ook nog een instrument leren spelen?

,,Dat kan heel goed. Mijn schoonmoeder is onlangs begonnen met pianoles en ze vindt het fantastisch! Je hoort volwassenen vaak zeggen dat ze het jammer vinden dat ze nooit een instrument hebben leren bespelen. Bij ons kun je advies vragen over welk instrument of welke muzieksoort bij je past. Wil je klassiek leren spelen of liever jazz of popmuziek. Je krijgt bij ons individueel les, dat vinden mensen ook prettig. Net als bij de kinderen zijn er voorspeelavonden. Hier mag je laten horen wat je hebt geleerd. Even in het middelpunt staan. Het geeft een enorme kick als dat goed gaat. En het is net zo spannend, of misschien nog wel spannender, voor volwassenen als voor kinderen.”

Wat is er eigenlijk zo goed of belangrijk aan muziekles?

,,Muziek maken is eigenlijk overal goed voor. Je zet verschillende hersengebieden in waardoor je aantoonbaar slimmer wordt. Het is goed voor de motoriek. Ook als je lichamelijk iets mankeert kan muziek maken je verder helpen. En muziek doet iets met je. Iedereen heeft wel een instrument waarvan de klank je raakt.

Hier bij het Kielzog hebben we allemaal orkesten, koren, bandjes en ensembles waar je gratis aan mee kunt doen als je hier les krijgt. Want het allermooiste aan muziek maken is samenspelen. Of dat nou is lekker aanklooien met je bandje op een zolderkamer, zingen in een koor of spelen in een barokensemble, op een gegeven moment kom je samen in een soort flow en dat is fantastisch.”

Facebookmail