
juli 2022
Fantasy Game Night
Elke tweede vrijdag van de maand is het Fantasy Game Night in de Bibliotheek in Hoogezand. De eerstvolgende data zijn: 8 juli 9 september De avonden zijn van 19:00 tot…
Meer weten »Workshop Blauwdrukken
In de bieb van Hoogezand is van alles te beleven, voor jong en oud. Speciaal voor volwassenen is er vanavond een workshop blauwdrukken. Blauwdrukken Dinsdag 12 juli 19.30-20.30 uur -…
Meer weten »Inloopactiviteiten Bibliotheek Hoogezand
In de bieb van Hoogezand is van alles te beleven! In de zomervakantie is er elke woensdagochtend een leuke activiteit voor kids. Bloeiende animaties Woensdag 20 juli 10.30-12.00uur - 4…
Meer weten »augustus 2022
Workshop Eetbare planten
In de bieb van Hoogezand is van alles te beleven, voor jong en oud. Speciaal voor volwassenen is er vanavond een workshop blauwdrukken. Eetbare planten Dinsdag 23 augustus 19.30-20.30 uur…
Meer weten »Lezing Heren van de thee
'Heren van de thee' is de succesvolle Indische roman van Hella S. Haasse. Haasse schetst in haar koloniale roman een romantisch beeld van de theeplanters in Nederlands-Indië eind 19e eeuw.…
Meer weten »september 2022
Fantasy Game Night
Elke tweede vrijdag van de maand is het Fantasy Game Night in de Bibliotheek in Hoogezand. De eerstvolgende data zijn: 8 juli 9 september De avonden zijn van 19:00 tot…
Meer weten »Vredescafé
Een culturele middag waarbij je stilstaat bij wat het betekent om in vrede of in onderdrukking te leven. Op verschillende intieme podia laten nazaten van het slavernijverleden, vluchtelingen en anderen…
Meer weten »oktober 2022
Kinderboekenweek
Van 5 t/m 16 oktober is het Kinderboekenweek! Dit jaar is het thema Gi-Ga-Groen. Alle biebvloeren van Midden Groningen doen mee: Harkstede, Hoogezand, Noordbroek, Siddeburen, Slochteren en Zuidbroek. Op 5…
Meer weten »november 2022
Boekstartuurtje Muziek op schoot
Het Boekstartuurtje voor kinderen van 0 tot 4 jaar heeft ditmaal het thema ‘muziek op schoot’. Samen met Sonja de Haan beleef je ‘Muziek op schoot’ waarbij veel liedjes aan…
Meer weten »Lezing Wandelen naar Rome – Arlette Julsing
Arlette Julsing vertelt over haar bijzondere wandeltocht naar het oude Rome. De Veendamse nam in 2018 een sabbatical om in haar eentje een wandeltocht van de Sint Pieterberg in Maastricht…
Meer weten »januari 2023
Muziek zonder grenzen: Karin Kist zingt
Muziek is vaak het laatste in het brein dat vertrekt. Muziek kan de stemming positief beïnvloeden en is een manier om contact te maken. Muziek heeft soms een wonderbaarlijke uitwerking…
Meer weten »Computervraagdagen
Is je laptop kapot of wil je weten hoe je (beter) met je computer aan de slag kunt? Kom dan naar de Computervraagdagen. Daar kun je ook kennismaken met robotpoes…
Meer weten »februari 2023
Leren doet leven: lezing over leren en het brein
Wil je ervaren hoe leren ervoor zorgt dat jouw brein gezond blijft? Heb je je weleens afgevraagd wat er eigenlijk met je hersenen gebeurt wanneer je nieuwe dingen leert? En…
Meer weten »Dammen met Fitter Brein
Dammen is hét middel om het brein fit te houden en generaties met elkaar in contact te brengen. Elke tweede woensdag van de maand komt het HANN-project Fitter Brein naar…
Meer weten »Lezing Rusland en Oekraïne: historische achtergronden
De oorlog in Oekraïne duurt nu al bijna een jaar en is nog lang niet afgelopen. Wat weten Nederlanders eigenlijk over Oekraïne en Rusland? Marie-Thérèse ter Haar is oprichter en…
Meer weten »Lezing over muziek en emotie
Ben je geïnteresseerd in wat muziek met een mens doet? Kom dan naar de lezing over muziek en emotie van dr. Robert Harris. Muziek raakt ons, brengt ons in beweging, heeft…
Meer weten »maart 2023
Media Ukkie dagen
Zoek samen met jouw ukkie balans in het gebruik van sociale media. De Media Ukkie dagen is een landelijke campagne waarin aandacht besteed wordt aan mediawijsheid in de opvoeding van…
Meer weten »april 2023
Eiki en Oeki moeten betalen
In het kader van de Week van het Geld kun je knutselen en je laten voorlezen uit 'Eiki en Oeki moeten betalen', een prentenboek geschreven door Folkert Oldersma. Eiki en…
Meer weten »Lezing Grunnegs Toentje door Sanne Meijer
Mor mien toentje, mor mien toentje, ja dij mis ik naait geern… Oldambtster Witte, het Wonder van Scheemda of de welbekende molleboon: wie heeft ze nog in de tuin staan?…
Meer weten »juni 2023
Al doende leert men, lezing Julia Oostdam
Julia Oostdam leverde begin 2019 haar bachelor scriptie in, ze was klaar met studeren en klaar voor avontuur. Nog geen week later stond ze op de besneeuwde Springer Mountain in…
Meer weten »Boek Start Dag
Jij bent de beste verhalenverteller! Ontdek het in de Bibliotheek tijdens de BoekStartdag waar de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders een extra hartelijk welkom krijgen. Laat je kindje fotograferen door…
Meer weten »Van Oost naar West
Vier de Molukse cultuur en sta stil bij de bewogen geschiedenis van deze gemeenschap tijdens de culinaire documentaire ‘Van Oost naar West’, een voordracht van spoken wordartiest Jeffrey Pattiwael en…
Meer weten »juli 2023
Lezing over fraude en phishing
Met de toenemende hoeveelheid cybercriminaliteit en de ontwikkeling van nieuwe frauduleuze technieken, is het cruciaal om bewustzijn te creëren en praktische kennis te delen om jezelf te beschermen. Deze informatieve…
Meer weten »augustus 2023
Start tentoonstelling Verborgen verhalen
De tentoonstelling ‘Verborgen verhalen’ bestaat uit een jukebox met daarin autobiografische verhalen aangevuld met prachtige, persoonlijke zwart-witfoto’s van inwoners uit Hoogezand. Aan de hand van treffende anekdotes gingen zij op…
Meer weten »november 2023
Microscopiefeest
In november is het zeventig jaar geleden dat de Nobelprijs voor Natuurkunde werd uitgereikt aan professor Frits Zernike van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is de uitvinder van een speciale microscoop,…
Meer weten »De schoonheid van de microscopie
Tijdens deze lezing laat Wim van Egmond zien hoe prachtig amoeben, blauwalgen, kiezelwieren en trilhaardiertjes zijn. Kom dus langs om de schoonheid van de microscopie te ervaren. Wim van Egmond…
Meer weten »januari 2024
Lezing ‘Multiple Sclerose en de MS-CEBA studie’
Anniek Reinhardt is onderzoekster bij het UMCG en geeft een lezing over de neuropsychologische gevolgen van Multiple Sclerose, ‘Het Brein & Onderzoek: Multiple Sclerose en de MS-CEBA studie’. Zij vertelt…
Meer weten »Nationale Voorleesdagen – Interactief voorlezen
Hoe maak je het voorlezen nog leuker? Hoe kan je je (klein)kinderen ademloos boeien? Kom daar achter tijdens de workshop Interactief voorlezen door Kasper Peters, voormalig stadsdichter van Groningen. Voor…
Meer weten »februari 2024
Nationale Voorleesdagen – Voorlezen met Gebarentaaltolk
Kom naar het voorlezen van het Prentenboek van het Jaar Help! Een verrassing! in samenwerking met tolk Nederlandse Gebarentaal Gera Horstede. Zo kan iedereen van het mooie verhaal genieten! De…
Meer weten »maart 2024
Lezing Rusland en Oekraïne: stand van zaken en toekomst
Hans van Koningsbrugge is hoogleraar Russische geschiedenis en politiek aan de Rijksuniversiteit Groningen en directeur van het Instituut voor Midden- en Oost-Europese Studies. In zijn lezing schetst hij de huidige…
Meer weten »Lezing Lejo Siepe – Onverwacht, een familiegeschiedenis
Soms gebeuren er onverwachte dingen in een mensenleven. Journalist en documentairemaker Lejo Siepe komt er pas na de dood van zijn moeder achter wie hij werkelijk is. Bij het uitruimen…
Meer weten »Lezing ‘Sociale cognitie en het T-scEMO onderzoek’
Hoe herken je problemen in de sociale cognitie in het dagelijks leven? Wat voor problemen levert het op als iemand sociale cognitiestoornissen heeft en kun je deze problemen aanpakken?Amber Heegers…
Meer weten »april 2024
Bijtjes drukken met Willem Kolvoort
Willem Kolvoort kennen we als postermaker van muziekzaal Vera. Een van de dingen die bij die posters opvallen, zijn de vele beestjes en dieren. En dat is niet zo gek,…
Meer weten »Voorlezen in de bieb van Hoogezand
Elke woensdagmiddag wordt er voorgelezen op de jeugdafdeling van de bibliotheek in Hoogezand, van 15.15 tot 15.45 uur. Peuters en (Groot)ouders kunnen dan weer genieten van een heerlijk voorleesverhaal. Duik…
Meer weten »mei 2024
Lezing ‘Het brein en niet-aangeboren hersenletsel’
Nikki Thüss is neuropsycholoog en promovendus bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De afgelopen drie jaar deed zij onderzoek naar de invloed van het ouder worden bij niet-aangeboren hersenletsel…
Meer weten »Annie M.G. Schmidt Feest
Wie kent ze niet: Jip en Janneke, Floddertje en de Stampertjes. Het feest staat helemaal in het teken van Annie M.G. Schmidt, vol leuke activiteiten rondom de personages uit de…
Meer weten »juni 2024
Maak een bijzonder Vaderdag kado
Maak een bijzonder cadeau voor Vaderdag! Wat? Dat verklap je natuurlijk nog niet. Kijk voor meer informatie op Bibliotheek Hoogezand.
Meer weten »Stekjesruil
Stekjesruil is een superleuke manier om met elkaar in contact te komen rond een gedeelde interesse: groen! Wie houdt er nou niet van nieuwe planten? Maar het heeft ook een…
Meer weten »Lezing ‘Dementie op jonge leeftijd’
Floor Gelmers is onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zij vertelt over dementie op jonge leeftijd in het algemeen en de gevolgen daarvan in het dagelijks leven. Voorbeelden…
Meer weten »juli 2024
Literaire avond Op reis in hoop en liefde
Sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in 2022 is het leren van de Russische taal, cultuur en politiek een veel serieuzere zaak geworden. Twee sprekers gaan…
Meer weten »september 2024
Het brein en hersentumoren
Femke Siebenga is neuropsycholoog en onderzoekster bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Tijdens de breinbieblezing gaat zij in op de verschillende aspecten van hersentumoren. Ze geeft een algemene introductie…
Meer weten »Boekenweek van Jongeren: Dungeons & Dragons
Houd jij van fantasy en spannende verhalen? Tijdens de Boekenweek van Jongeren kun je terecht in de Bibliotheek van Hoogezand voor het leren en/of spelen van Dungeons & Dragons. Met…
Meer weten »oktober 2024
Kinderboekenbal
Vier de start van de Kinderboekenweek mee met een feestelijk Kinderboekenbal. Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek (2 t/m 13 oktober) Lekker Eigenwijs! Kom daarom zo eigenwijs mogelijk…
Meer weten »Opening expositie Promptjuweel, AI & Kunst
Artificiële intelligentie (AI) kan op basis van prompts tekst, beeld en geluid genereren. Toch blijf AI voor veel mensen een abstract concept. Wat kan AI en hoe beïnvloedt het je…
Meer weten »AI-carrousel – Zelf aan de slag met AI-tools
Benieuwd naar wat Artificiële intelligentie (AI) allemaal kan? Al eens geëxperimenteerd met Chat GPT? Onder begeleiding maak je met behulp van AI-tools teksten, afbeeldingen, video en muziek. Je zult versteld…
Meer weten »Workshop Maak kennis met beeld en AI
Kunstenaar Theo Leijdekkers vertelt over zijn werk. Hoe werkte hij vroeger? En hoe werkt hij nu hij AI gebruikt? Theo toont voorbeelden van zijn schilderijen en legt uit hoe je…
Meer weten »Rondleiding Langs promptjuwelen
Laat je meenemen langs de promptjuwelen van de expositie Promptjuweel, AI & Kunst. AI kan op basis van prompts tekst, beeld en geluid genereren. Voor veel mensen blijft AI echter…
Meer weten »Film: Her – Verliefd op een niet-bestaande vrouw
De film Her volgt Theodore, een eenzame man die verliefd wordt op een door de computer gegenereerde vrouw. Terwijl hun relatie zich ontwikkelt worstelt Theodore met vragen over liefde, technologie…
Meer weten »november 2024
Workshop AI & Breien
Een workshop van twee dagdelen met breikunstenaar Constance Willems. In de ochtend vertelt Constance Willems wat ze maakt, hoe ze werkt én hoe ze AI inzet om patronen te genereren…
Meer weten »Fotografie en AI
In een echte science truck maak je kennis met AI en leer je spelenderwijs hoe deze technologie werkt. Met de foto's die je in een photobooth maakt, ga je aan…
Meer weten »Lezing Praten over AI & Kunst
Onderzoeker Rosa Wevers praat je bij over AI en kunst. Van wie zijn de producten eigenlijk die we met AI maken? En is iemand die kunst maakt met AI een…
Meer weten »Breinbieb: afsluiting
Heb je de afgelopen maanden één of meer lezingen over het brein bijgewoond of kwam het er nooit van? Kom dan naar de afsluitende bijeenkomst van de Breinbieb. Drie van…
Meer weten »december 2024
Dungeons & Dragons
Houd jij van fantasy en spannende verhalen? Heb jij wel eens van Dungeons & Dragons gehoord maar heb je het nog nooit gespeeld? Of ben je gewoon simpelweg op zoek…
Meer weten »januari 2025
Nationale Voorleesdagen – Rinus door Michiel Meegens
Kom meegenieten, zingen en dansen bij de muzikale vertelling van het verhaal van Rinus door Michiel Megens! Rinus is een spannend en aandoenlijk verhaal over de kleine neushoorn Rinus en…
Meer weten »Nationale Voorleesdagen – Voorlezen en knutselen
Laat je voorlezen over een beer die zijn bril kwijt is. Dan ziet de wereld er ineens wel heel anders uit... Als het boekje uit is, ga je samen knutselen…
Meer weten »Poëzieweek – Collageworkshop Knip-en-plak-gedicht
Maak een uniek gedicht met de cut-up-techniek. Knip woorden uit kranten en tijdschriften, plak ze samen, en laat je verrassen door het resultaat! Wil je je gedicht graag delen? Doe…
Meer weten »Poëzieweek – Dichten met AI
Kunnen gedichten gemaakt met Artificiële Intelligentie (AI) echte poëzie zijn? Probeer het uit met de AI-tool ChatGPT en maak samen een uniek gedicht. Geen ervaring? Geen probleem, je kunt ter…
Meer weten »februari 2025
Poëzieweek – Workshop Dichten met Kasper Peters
Wil je leren hoe je een mooi gedicht schrijft? Doe mee met de workshop van dichter Kasper Peters! Je leert hoe je sterke beelden kiest, zintuiglijk schrijft en het thema…
Meer weten »