Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De schoonheid van de microscopie

4 november 2023 @ 20:00 - 21:00

Tijdens deze lezing laat Wim van Egmond zien hoe prachtig amoeben, blauwalgen, kiezelwieren en trilhaardiertjes zijn. Kom dus langs om de schoonheid van de microscopie te ervaren.

Wim van Egmond (Den Haag, 1966) is microfotograaf. Met zijn camera onderzoekt hij de menselijke waarneming en hoe fotografie gebruikt kan worden als een verlengstuk daarvan. Hij is gespecialiseerd in optische technieken zoals fotografie door de microscoop (fotomicrografie). Zijn werk bevindt zich ergens tussen kunst en wetenschap. Hij gebruikt de natuur als onderwerp, maar er blijft altijd een zekere mate van abstractie en vervreemding in zijn foto’s. De keuze voor het portretteren van micro-organismen heeft daar ook mee te maken. De foto’s zijn eigenlijk puur realistisch, maar omdat de onderwerpen ons onbekend zijn, worden het abstracte werken.

Het uitvergroten van de werkelijkheid is ook te zien in zijn landschapsfotografie. Heel kleine stukjes landschap worden zo sterk uitvergroot dat normaal onzichtbare details tevoorschijn komen. Door opnames van verschillende scherptevlakken digitaal te combineren ontstaan foto’s met een extreme vergroting en een onbeperkte scherptediepte. Als beschouwer verlies je gevoel voor schaal. Een boterham met schimmels verandert in een betoverend oerwoud.

Publieksdag Microscopie

Op 4 november viert Stad en Ommeland, van Lauwersoog tot Bourtange, het platina jubileum van de Nobelprijs Natuurkunde van Frits Zernike. Daarom verstrekt de Rijksuniversiteit Groningen zeventig microscopen aan bibliotheken, musea, en andere plekken verspreid over de provincie om de micro-wereld te ontdekken. Je bent van harte welkom om zelf objecten mee te nemen om te bestuderen. Op tien plekken staat ook een fase contrast microscoop van de internationaal toonaangevende firma Zeiss, gebaseerd op de uitvinding van Frits Zernike. Twee van deze microscopen staan in de bibliotheek van Hoogezand, en zijn beschikbaar voor gebruik.

Praktisch

Facebookmail

Gegevens

Datum:
4 november 2023
Tijd:
20:00 - 21:00

Locatie

Bibliotheek Hoogezand
Gorecht Oost 157
Hoogezand, 9603 AE Netherlands

Overige informatie

Kosten
Gratis.