Historisch lint van Hoogezand en Martenshoek

Wat weet jij van de omgeving waar je woont? Wil je echt op onderzoek uit naar de historie van jouw huis of omgeving, dan kom je vaak uit bij het archief. Maar ook op locatie is vaak nog van alles te zien dat verwijst naar de historie van een plek.

Het Historisch Archief Midden-Groningen neemt je mee terug in de tijd langs het lint van Hoogezand en Martenshoek. Hoe zag het er hier vroeger uit? Waar haalde je je boodschappen, meerden schepen aan en waar werd gewerkt? Als je al je hele leven in de buurt woont dan herken je misschien de oude foto’s. Woon je hier pas net, dan word je misschien nog wel verrast!

De route kun je volgen via de app Spacetime Layers, te downloaden in de appstore op telefoon of tablet of via de volgende link.

Tips voor het gebruik van de app:

  • Zorg dat je bij de intro op de vierde pagina klikt op ‘locatie toestaan’.
  • Ben je in de buurt dan kun je zoeken op huidige locatie, anders kies je bijvoorbeeld Meint Veningastraat 123 in Hoogezand.
  • De route verschijnt onder de naam ‘Oost West, thuis best?!’. Door erop te klikken open je de route.
  • Wil je onderweg geen internet gebruiken, download de route dan thuis alvast.

Lukt het niet met de app, dan kun je ook een pdf downloaden op de website van het Historisch Archief of tijdens openingstijden de papieren versie ophalen bij Hotel Faber in Hoogezand. En wellicht kun je je wandeling afsluiten met een lekker kopje koffie op een historische plek in Hoogezand, zoals Hotel Faber.

De route is tot stand gekomen door een samenwerking van de Groninger Archieven en het Historisch Archief Midden-Groningen t.g.v. de Maand van de Groninger Geschiedenis, die als thema Oost/west heeft.

Voor meer informatie kijk je op Historisch Archief Midden-Groningen.

Omstreeks 1900: gezicht op de Brugstraat (nu Meint Veningastraat), op de voorgrond de Sluiskade.
Afbeelding uit de collectie van het Historisch Archief Midden-Groningen.

 

 

Facebookmail