Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vruchtbomen-, Snoei- en Varen-Festival

28 oktober 2023 @ 10:00 - 17:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

An event every day that begins at 10:00, repeating until 29 oktober 2023

Oude fruitrassen en de techniek van het snoeien, dit weekend draait het om vruchtbomen, bessenstruiken, tuinvarens en de inrichting van tuin en erf. Tijdens het jaarlijkse Vruchtbomen-, Snoei- en Varen-Festival presenteert specialiteitenkwekerij Foltz een grote collectie vruchtbomen en kleinfruit, waaronder veel oude appel-, peer- en pruimrassen en minder bekende soorten als kweepeer, Nashi-peer en mispel. Ook tuinvarens staan extra in de spotlights.

Neem fruit mee van je eigen boom en laat het determineren bij de stand van de Noordelijke Pomologische Vereniging of schaf bomen, bessenstruiken en varens aan. In de tuinen zijn demonstraties over het gebruik van ambachtelijke tuingereedschappen. Verder kun je het beste snoeigereedschap zelf uitproberen.

Hoe snoei je een vruchtboom?

Over weinig zaken zijn tuineigenaren zo onzeker als over het snoeien van vruchtbomen. Daarom geven ervaren hoveniers twee maal per dag tekst en uitleg over de do’s & don’ts van het snoeien. Heel aanschouwelijk, in de oude boomgaard naast de boerderij. De demonstraties beginnen om 11.00 en 15.00 uur. Aanmelding vooraf is onnodig.

De magie van tuinvarens

Varens doen iets bijzonders met je tuin; ze hebben een natuurlijke oer-uitstraling en geven een tuin karakter. Steeds meer mensen raken in de ban van varens. Tuingoed Foltz heeft zich de afgelopen jaren meer en meer toegelegd op deze plantengroep. De collectie telt inmiddels bijna honderd variëteiten die hun plek hebben gekregen in een speciale varentuin en in de bostuin. Op dit moment wordt een varenvallei aangelegd. Andries Bierling geeft op beide dagen om 13.30 uur een rondleiding door de varentuin en vertelt meer over de ontwikkeling van de varenvallei en de toepassing van varens in een particuliere tuin.

Handige hulpjes, honing & herfstige lekkernijen

Jessica Scholtze (Handig Goed) is aanwezig met een zeer originele en fraai vormgegeven collectie van handige hulpjes in huis en tuin, waarmee je ook de fruitoogst goed kunt verwerken.
Wim Kluiver komt met zijn zelf-geslingerde honing en Maaike Hage verrast met home-made gebak en heerlijke, herfstige lekkernijen.

Kijk voor meer informatie op Tuingoed Foltz.

Facebookmail

Gegevens

Datum:
28 oktober 2023
Tijd:
10:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Tuingoed Foltz
Hereweg 346
Meeden, 9651 AT

Organisator

Tuingoed Foltz

Overige informatie

Kosten
Gratis.