Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Publieksdag microscopie

4 november 2023 @ 00:00 - 23:59

Zeventig jaar geleden ontving Frits Zernike de Nobelprijs voor Natuurkunde. Om dit jubileum te vieren staan op zeventig verschillende plekken in de provincie microscopen opgesteld om de microwereld te ontdekken en op tien plekken staat ook een fase contrast microscoop van de internationaal toonaangevende firma Zeiss, gebaseerd op de uitvinding van Frits Zernike. Zo maak je kennis met de schoonheid van en wordt je verrast door datgene wat normaal voor je oog verborgen blijft. En misschien win je wel een microscoop.

In Midden-Groningen kun je bij het Nationaal Bus Museum het verschil tussen diesel en olie bekijken en hoe het rubber van een band er van dichtbij uit ziet. Een ware ontdekking voor de autotechniek liefhebbers! In de Bibliotheek Hoogezand is een Microscopiefeest en een lezing over De schoonheid van microscopie. Bij Natuur- en Milieu Educatie kun je jouw vondst onder de microscoop bekijken.

Vesting Bourtange heeft middeleeuwse spijkers van zolder gehaald. De bezoekerscentra van het Groninger Landschap staan midden in de natuur en hebben allerlei onderzoeksonderwerpen om zich heen. Hortus Haren is een ware microscopie hotspot door samenwerking met het voormalig Zernike college en het Universiteitsmuseum toont een pareltje: een microscoop uit het familiearchief van Zernike. In Noorderhogebrug en Usquert doen molens mee. De Bibliotheek is natuurlijk een bolwerk van nieuwsgierigheid en vrijwel alle bibliotheken van Biblionet Groningen met een zaterdagopenstelling doen mee.

Alle basisscholen en bibliotheken in de provincie ontvangen kort na de herfstvakantie een lesbrief over het werk van Frits Zernike en informatie over de publieksdag. Theo Jurriens, initiatiefnemer van de dag, hoopt op deze wijze dat vele jonge en bovenal nieuwsgierige Theo’s en Thea’s op 4 november de publieksdag bezoeken.

Opening Publieksdag Microscopie in Nationaal Bus Museum

De opening van de Publieksdag microscopie is zaterdag 4 november in het National Bus Museum. Om 13:00 uur doet wethouder Annemiek Hoesen de aftrap van deze bijzondere gelegenheid waaraan zeventig locaties meedoen.

Meer informatie vind je op 70 microscopen.

Facebookmail

Gegevens

Datum:
4 november 2023
Tijd:
00:00 - 23:59

Locatie

Diverse locaties, zie tekst
Netherlands

Overige informatie

Kosten
Gratis.