Eropuit in de herfst

Bomen tooien zich in de mooiste kleuren, paddenstoelen schieten uit de grond en het is volop oogsttijd. Ga erop uit in en beleef dit mooie jaargetijde in Midden-Groningen. Ook in de theaters en kerkjes is deze maanden allerlei moois te zien.

Proza & Poëzie

Groot feest in Hotel Faber op vrijdag 28 oktober. Dan viert Woordtalenten, hét grote proza- en poëzie-evenement van Midden-Groningen het vijfjarig bestaan. Taalliefhebbers halen hun hart op met voordrachten van 23 schrijvers en dichters uit de regio, muziek van Krzysztof Groen en als speciale gast Erwin de Vries.

Geïnteresseerd in lezen, in de Tweede Wereldoorlog en in Groningana? Sla dan op zaterdag 29 oktober je slag tijdens de Grote Boekenmarkt van Museum ‘40-‘45 in Kolham.

Muziek & theater

In de Julianakerk in Kolham geniet je van een intieme concert van het Ensemble Klezmer & Co op 16 oktober. Hun poëtische liederen weerspiegelen het leven van de Oost-Europese Joden van de vorige eeuw, met nostalgische Jiddische muziek.

Stichting Met Meer Cultuur uit Borgercompagnie presenteerde onlangs hun nieuwe muziektheatervoorstelling ‘Toekomst van de Kompanjie’, over stijgende zeespiegels en idealisten van het eerste uur. Op 14 en 15 oktober is deze voorstelling nog te zien bij Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum Wildervank.

In Grand Café Kielzog is elke zondag live muziek. Kom gezellig luisteren naar pop-, swing-, soul of jazzmuziek (gratis toegang). Op 23 oktober kun je hier bovendien terecht voor een mooie middag streektaalmuziek met Alex Luttjeboer, onder leiding van Jan Henk de Groot. Dinsdag 25 oktober is het de beurt aan de Americana act The Hello Darlins met pakkende en pure countryliedjes.

Klezmer en co

Schilderkunst

Docente en kunstenares Lydia Jonkman geeft op woensdagavond 26 oktober en 9 en 23 november schilderles in het dorpshuis van Kolham en organiseert op zaterdag 29 oktober en 26 november creatieve middagen in haar atelier in Siddeburen. Een mini schilderijtje maken met lijstje, een landschap in de stijl van de Ploeg, een theedoos beschilderen, een spaarpot pimpen, alles kan.

Liever naar kunst kijken? Vanaf 15 oktober is bij de Fraeylemaborg een tentoonstelling te zien met schilderijen van Rein Pol, bekend door zijn schilderijen van de Blauwe Engel.

Atelier Lydia Jonkman

Tentoonstelling Rein Pol

Paddenstoelen

Tijdens een wandeling door het bos bij Meerwijck op 15 oktober leer je van een expert van het Groninger Landschap alles over paddenstoelen, waar ze groeien en of ze eetbaar zijn. Op 16 oktober is bij de Fraeylemaborg een paddenstoelentocht en een kabouterroute door het Slochterbos, speciaal voor de kleintjes. Natuurlijk kun je ook zelf op zoek naar deze ‘pareltjes van de herfst’, zoals in het kabouterbos in Steendam, de Baggerputten bij Slochteren, Zwaneveldsgat in Kolham of Tussen de Venen in Muntendam.

Laatste Appelplukdag

Wil je zelf je eigen fruit oogsten? Kom dan op 15 oktober naar de laatste Appelplukdag van dit jaar bij Fruitbedrijf Bosschaart in Noordbroek. Ga voor lekkere handappels of juist moesappels en maak thuis hete bliksem, een heerlijke appeltaart of smeuïge appelmoes.

Gi-ga-groen

Aansluitend bij het thema van de Kinderboekenweek kunnen kids op een betoverende reis over groei in de natuur en de groei van liefde. Gi-ga-groen is een voorstelling met live-video, animatie, schaduwspel en een klein beetje performance. Schuif aan op 18 oktober in de Bibliotheek in Siddeburen en op 20 oktober in Zuidbroek.

Appels plukken bij De Fruitgaard

Kijk voor meer eropuit tips in onze Uit Agenda.

 

Facebookmail