Bijzondere kerstattenties

Een bijzondere kaart voor je oma, een bedankje voor je werknemers, een aardigheidje voor onder de boom: kerst is de tijd van geven en om elkaar denken. Een paar tips voor een uniek geschenk.

Bijzondere kerstgroet

De kerstkaarten, kerststallen en muziekdozen bij Comprint in Sappemeer laten het hart van iedere kerstliefhebber sneller kloppen. Eigenaresse Alice Slagter-Knoppien is dol op kerst, en dan vooral op bijzondere kaarten: “Kaarten met een lieve kerstgroet erop, met glitters, strikken of harten en muziekkaarten doen het altijd goed. Zelf ben ik weg van de 3D-kaarten. Daar hebben we veel verschillende soorten van zoals flessenpost met een fles van papier, een brandveilige kaart die je kunt vouwen tot waxinelichtjeshouder, een kerstster die uit de kaart lijkt te springen of een kaart van hout. Meer dan genoeg keuze om een passende kerstgroet te sturen.”

Voor elke vogel wat wils

Wil je de vogels verwennen die in jouw tuin of op je balkon rondhippen? Hang dan eens een kopje met vogelvoer op of zet een vogeltaart neer. Salome de Vries van Wildemansheerd in Schildwolde maakt de prachtigste exemplaren, boordevol zaden en pitten. “Toen ik gastouder was maakte ik met de kinderen vaak wat lekkers voor de vogels en dat mochten ze mooi versieren. Ook daarna bleef ik ermee aan de gang, het is zo heerlijk ontspannen! Vrienden en familie vroegen of ik ook een vogeltaart voor hen wilde maken en van het een kwam het ander. Al enkele winters kan iedereen mijn vogelsnoepgoed kopen.”

Over the top

Wie dol is op kerst en ook houdt van retro en een tikje hysterisch, moet zeker een bezoekje brengen aan Jomilly. In de molen van Kolham vind je dit schattige winkeltje dat in de donkere dagen voor kerst verandert in een walhalla voor kerstballiefhebbers. “Onze retro kerstballen zijn bij velen favoriet,” vertelt Esmeralda Smith. “We hebben ook heerlijke over the top pieken met bijvoorbeeld Josef en Maria of een luipaard erop! Andere bijzondere ‘ballen’ voor in de kerstboom zijn de dino’s en onze paardenserie van Vondels waar ik als paardenmeisje heel erg blij van wordt.”

Uniek Vietnamees handwerk

Al vijftien jaar vind je in het zuidelijkste puntje van beschermd dorpsgezicht Kiel-Windeweer Romala’s Home. Hier kun je terecht voor Vietnamees handwerk variërend van prachtig houtsnijwerk, en stoere meubels van dikke bamboe tot tropische schilderijen en ruisende zijden kleding. Marlies de Gouw heeft haar hart aan dit land verpand. “In Vietnam kun je unieke, eerlijke en handgemaakte spullen krijgen. Doordat ze apart voor ons worden gemaakt van echte natuurlijke materialen is het wat kostbaarder, maar dan heb je wel iets dat mooi blijft en zijn waarde behoudt. Echt Vietnamees zijn producten met lacquer. Daarbij krijgt het kunstwerk, lichtobject of meubelstuk wel zeventien lagen lak, echt prachtig.”

Facebookmail