Antiquariaat en speelgoedwinkel De Woudduif

Loopfietsjes, poppenhuizen, schommels, hobbelpaarden en hobbelauto’s: De Woudduif in Hoogezand staat vol met houten speelgoed. Sikko Geertsema is al ruim vijftien jaar eigenaar van de winkel en geniet nog elke dag van alles wat er te koop staat. ,,Houten speelgoed is ontzettend leuk, het voelt anders aan dan plastic, het is warmer, natuurlijker. Het is speelgoed waarbij kinderen hun verbeeldingskracht kunnen gebruiken. En heel duurzaam: wat je hier koopt gaat jaren mee.”

In de winkel vind je bekende merken zoals de treinen van Brio of de plankjes van Kapla. Spellen van hout zijn er ook. ,,Dammen, schaken of een mens erger je niet spel van hout, dat is toch veel mooier dan karton en plastic.’’ De persoonlijke favoriet van Geertsema is een kalender in de vorm van een paddenstoel. ,,Daar staat de datum op, maar ook hoe laat het is, de dagen van de week en wat voor weer het is. Mooi én leerzaam.’’

Hoewel de winkel vooral bekend staat om het houten speelgoed, is de hoeveelheid boeken die Sikko Geertsema verkoopt vele malen groter. ,,Hier in de winkel staan zo’n 4.000 tweedehands boeken. Maar de complete voorraad van ons antiquariaat is tien keer groter en telt maar liefst 40.000 boeken. De verkoop hiervan gaat vooral via internet. In de winkel staan de boeken over Groningen, zoals over de geschiedenis van Hoogezand. Maar ook over kunst, antiek of andere landen. Oude kinderboeken vind ik ook erg leuk. Achter de kassa liggen de hele oude exemplaren, de oudste zelfs uit 1600. En zo hoef ik me nooit te vervelen. Als er even geen klandizie in de winkel is kruip ik achter de computer voor de online verkoop.”

Facebookmail