Van Faber naar de sluis

Hoe zag het er vroeger uit in Hoogezand en Martenshoek? Waar haalde je je boodschappen, waar meerden schepen aan en waar werd gewerkt? Het oude deel van Hoogezand en Martenshoek kent een levendige geschiedenis vol scheepvaart en scheepsbouw. Hoogezand is ontstaan als veenkolonie langs het in de 20e eeuw gedempte oude Winschoterdiep, dat liep langs de huidige Meint Veningastraat en de Hoofdstraat. De gebouwen langs deze route lagen dus oorspronkelijk aan het water. In samenwerking met de Groninger Archieven ontwikkelde het Historisch Archief Midden-Groningen een wandeling langs het historische lint van Hoogezand en Martenshoek.

Download de Van Faber naar de sluis route hier als pdf. Kijk bij Van Faber naar de sluis - Route & Informatie voor alle adressen en omschrijvingen. Nog meer weten? Meld je dan aan voor de Winterwandeling Van Faber naar de sluis op woensdag 24 januari of zaterdag 3 februari 2024.

Omstreeks 1900: gezicht op de Brugstraat (nu Meint Veningastraat), op de voorgrond de Sluiskade.
Afbeelding uit de collectie van het Historisch Archief Midden-Groningen

Historische wandelroute

  • Afstand: 3,5 km
  • Soort route: wandelroute
  • Nummer op Route.nl: 3211648
  • Startpunt: Hotel Faber (Meint Veningastraat 123, Hoogezand) of de Sluiskade.
  • Pauzetips: Hotel-Restaurant Faber (ma-vr), Fleurshop Bloemen (Sluiskade 40).
  • Tip: De route is tevens te volgen via de app Spacetime Layers. Hier staan nog veel meer omschrijvingen van historische panden in.

Bijzonderheden langs de route

  1. Hotel-Restaurant Faber (Meint Veningastraat 123) is een begrip en kent een roerige geschiedenis van rechthuis tot posthuis, gemeentehuis, theater, hotel en restaurant.
  2. Voormalig post- en telegraafkantoor uit 1898 (Meint Veningastraat 117)
  3. Herberg De Gouden Koe (Meint Veningastraat 59) is een van de oudste panden in dit deel van Hoogezand en nu een bloemenwinkel.
  4. In ‘Ons huis’ (Meint Veningastraat 27) was een vereniging gevestigd met als doel ‘de werkende volksklasse door midden van cursussen en cultuur te verheffen’.
  5. De Sluiskade heette vroeger: de Drukke buurt. Terwijl schepen voor de sluis moesten wachten deden de schippersvrouwen hun boodschappen bij de kruidenier, bakker en slager. Zo ontstond hier een levendige detailhandel, en kwamen er meerdere kroegjes.
  6. Aan de Sluiskade 13-27 staat het voormalig fabriekscomplex van ijzergieterij De Muinck Keizer. Hier werd als eerste in Nederland gietstaal gemaakt. Later werd het een kanonnenfabriek en een machinefabriek.
  7. Bodewes van de scheepswerven is een bekende naam in Hoogezand. De scheepswerf hield kantoor aan de Werfkade 24.
  8. Waar nu bakker Meijer zit, zat vroeg bakker Meint Veninga (Meint Veningastraat 90). Hij was de verzetsman waarnaar deze straat is vernoemd.
  9. Karton en Hoogezand horen bij elkaar. Hier aan de Meint Veningastraat 114 opende in 1869 strokartonfabriek Hooites-Beukema haar deuren.

Verkooppunten routeboekje

Zin om de route zelf te lopen? Bekijk de route online via Van Faber naar de sluis. Het routeboekje is verkrijgbaar bij:

  • Bakker Meijer: Meint Veningastraat 90 in Hoogezand
  • Bruna: Gorecht-Oost 153P in Hoogezand
  • Fleurshop Bloemen: Sluiskade 40 in Hoogezand
  • Hotel Restaurant Faber: Meint Veningastraat 125 in Hoogezand
  • Ontdek Midden-Groningen: Hoofdweg 88A in Slochteren. Kom je er speciaal voor, ga dan vooraf even na of er iemand aanwezig is

De verkoopprijs is € 2. Eventueel komen daar dan nog verzendkosten bij.

Facebookmail