Theaterproject Veur Altiid

Hoe de eigenheimer aan zijn naam kwam

Ze betraden beiden nieuwe paden: voor schrijver Peter Capel en regisseur Joke Holwerda is het maken van een komisch theaterstuk een geheel nieuwe ervaring. Hoe de eigenheimer aan zijn naam kwam is het vierde stuk in een reeks van tien van het project Veur Aaltied. Op 24 en 25 mei speelt het in de Koepelkerk in Sappemeer.

Geert Veenhuizen was een bijzondere man: fanatiek, monomaan bijna, stortte hij zich op het telen van aardappels. Zijn gastenboek vermeldt namen uit de hele wereld, iedereen wilde van hem leren, het kunstje van hem afkijken. Net als alle andere schrijvers van het project Veur Aaltied werd Peter Capel geholpen door de lokale historici, die de verhalen van mensen die in en om de kerk in Sappemeer begraven liggen voor hem optekenden. “Daarbij sprong het verhaal van Geert meteen in het oog”, vertelt Capel. “Bovendien spreekt zijn opvallende graf tot de verbeelding.” Het trof Capel hoe Veenhuizen met zijn vak bezig was. “Dit moet impact hebben gehad op zijn omgeving, zijn vrouw. Daarnaast zag ik hoe hij mensen over de hele wereld over de vloer kreeg, een vrouw die zich verveelt en een flamboyante Italiaan te gast krijgt, dat levert spanningen op. Van daaruit heb ik het verhaal zich verder laten ontwikkelen”. Regisseur Joke Holwerda wist wel raad met dit gegeven. “Tijdens de voorstelling treffen we Geert en zijn vrouw Jantje vlak voor een belangrijke tentoonstelling, die het hele huishouden letterlijk op de kop zet. Het zet de verhouding tussen beiden meteen op scherp.”

Hoe de eigenheimer aan zijn naam kwam is volgens Holwerda: ‘een vlot geschreven stuk met mooie personages’, precies wat Capel voor ogen had: “Ik wilde een komisch stuk schrijven over de dwarsstoppelige, maar sympathieke Veenhuizen en zijn sterke vrouw, die zich moet schikken naar haar lot maar daar eigenlijk niet voor in de wieg is gelegd.” Lichtvoetig, wilde hij het laten zijn, lief en om te lachen. En laat daar nou net de uitdaging voor Holwerda liggen. “Ik vond het heel spannend, dacht voortdurend ‘kan ik dit wel?’,” legt ze uit. “Ik ben gewend om repertoiretoneel te maken. Tsjechov, Shakespeare, materiaal met veel lagen en lijnen waar je helemaal induikt.” Inmiddels maakt ze zich geen zorgen meer: “de eerste doorloop ging al heel goed en het decor werkt heel goed binnen dit verhaal.” Ook Capel vond het spannend: “ik werk normaliter voor televisie en radio, het schrijven van een toneelstuk is nieuw voor mij.”

Beider inspanningen gaan ongetwijfeld een zeer geslaagde komische voorstelling opleveren. Hoe de eigenheimer aan zijn naam kwam speelt op 24 en 25 mei in de Koepelkerk van Sappemeer. Kaarten zijn te reserveren via Veur Altiid

Veur Aaltied
De provincie Groningen is wereldberoemd om zijn oude, middeleeuwse kerken én om de prachtige orgels die in een aantal van die kerken te vinden zijn. Hoewel bezoekers vanuit de hele wereld de oude Groninger kerken bezoeken, is dit erfgoed bij veel Groningers onbekend. Het project Veur Aaltied wil op een persoonlijke manier het verhaal en de geschiedenis van tien kerken vertellen en daarnaast laten zien hoe ze als cultureel podium hun plek midden in het dorp kunnen hervinden en invullen.

Veur Aaltied speelt vanaf april – oktober 2019 in de kerken van: Usquert, Kloosterburen, Thesinge, Sappemeer, Noordbroek, Krewerd, Loppersum, Nuis, Woltersum en Visvliet.

Foto: David Woltinge

Facebookmail