Ontdek Groeningen

Geniet jij van de natuur en ben je graag buiten? Dan zit je goed in Groeningen. Dit is de naam van een uniek, groot laagveengebied tussen de steden Groningen en Assen. Het gebied strekt zich uit van de Marumerlage en het Leekstermeer in het westen, tot aan ‘t Roegwold en het Schildmeer in het oosten. Het is de ideale plek om te ontspannen tussen het groen, nieuwe planten- en diersoorten te ontdekken, of je te verwonderen over de mooiste landgoederen. Op de nieuwe Belevingskaart Groeningen staan de mooiste plekken en routes in Groeningen.

’t Roegwold en Hunzedal

Twee deelgebieden van Groeningen liggen in Midden-Groningen, ’t Roegwold en het Hunzedal. ’t Roegwold is een ruig natuurgebied dat loopt van Kolham tot aan het Schildmeer. In het wuivende riet vind je prachtige vogels, zoals de blauwborst, het baardmannetje en de rietgors. Een geliefd uitkijkpunt om de vele bijzondere vogelsoorten te spotten is het Knuppelpad in het Dannemeer. Op het Schildmeer is het prima suppen, zeilen en kanoën, onder meer langs het beschermde veenmosrietland.

Zandruggen in veengebied

Groeningen wordt doorsneden door enkele zandruggen. In Midden-Groningen liggen daarop bijvoorbeeld Slochteren met de Fraeylemaborg en Schildwolde. De Baggerputten even buiten Slochteren is een lieflijk natuurgebied waar je goed voelt dat je over veen loopt: spring maar eens op en neer!

De bever

In het Hunzedal heeft de natuur een comeback gemaakt. De Hunze kan er steeds vrijer stromen, en de weilanden en akkers zijn omgetoverd tot natte natuur die belangrijk zijn voor waterberging en de drinkwatervoorziening. Op de Belevingskaart staan meerdere vogelkijkhutten, bijvoorbeeld in de Kropswolderbuitenpolder. Vanuit hier zijn de weidevogels, watervogels en steltlopers goed te zien. Voor zeilen of zwemmen is het Zuidlaardermeer de ideale plek. Dit meer is ook het leefgebied van de bever. Wie door het gebied vaart of wandelt ziet regelmatig afgeknaagde bomen. Maar wie weet zie je de bever zelf ook!

Meer over de Belevingskaart Groeningen lees je op Groeningen.

Facebookmail