Kunstenaars aan het werk tijdens Rondje Midden-Groningen

Tijdens Rondje Midden-Groningen op zaterdag 8 en zondag 9 juli 2023 openen ateliers, galeries en musea hun deuren en laten kunstenaars hun werk zien. Zo geeft houtkunstenaar Albert Jan Rouwkema in Hoogezand rondleidingen door zijn bloemen- en insectenweide vol houten beelden rondom de thema’s aardbevingen en natuur. De kunstwerken zijn onder andere gemaakt van de oude beuk bij de Damkerk.

Het atelier van Reinder Bleeker is ook in Hoogezand te vinden. Zijn kleurige expressionistische schilderijen zijn vaak op locatie ontstaan, terwijl hij zijn minimale inktschetsen juist in zijn atelier maakt. Even verderop in Galerie Beeldenkunst van Tetdy Stol wordt dit weekend volop geschilderd.

Kunstenaar en verzamelaar Lammert Boerma vertelt in zijn volledig vernieuwde museum en atelier in Borgercompagnie alles over zijn realistisch-surrealistische werken vol symboliek over vergankelijkheid, macht en confrontatie. “Ik ben altijd met een stuk of twaalf schilderijen tegelijk bezig, die in diverse stadia in het museum te zien zijn.”

Van een heel andere stijl zijn de werken van Maria Clobus. In haar Galerie Aparterie in Hoogezand staan mens en dier centraal. ,,Alles wat het waard is om vaker te bekijken en te ontdekken kan in een schilderij worden gevangen.” Het werk van deze kunstenares gaat van miniatuurtjes tot grote schilderijen.

Exposities en tentoonstellingen

Bij Kunst- en Cultuurhuis De Ent in Hellum is de dubbelexpositie van Aad de Zeeuw en Edwin Leegstra. De Zeeuw toont tekeningen die hij in 1984 in Berlijn maakte en Leegstra smeed hout en metaal om tot objecten. De tentoonstelling Uit de klei met werken over schuld, schaamte, macht en identiteit van Tamara Muller is net gestart bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Bij NNTTM is de mini-expositie Tragische treinreizen voor het laatst te zien. Artos Kunstuitleen in Slochteren heeft een grote collectie kunst in alle soorten en maten waar je tussen kunt neuzen.

Een overzicht van alle deelnemers en hun openingstijden vind je op Rondje Midden-Groningen.

Facebookmail