Koepelkerk Sappemeer

De Koepelkerk van Sappemeer is in 1655 gebouwd en is de eerste preekkerk in de provincie Groningen. Daarnaast is de kerk één van de oudste getuigen van het ontstaan van Sappemeer, waardoor het een bijzondere plaats in de geschiedenis inneemt. Het is een achtkante kerk met een koper gedekt koepeldak.

Na de bouw bleek de koepeldakconstructie niet bestand tegen de werking van de zware klok in de lantaarn op het dak. Aan het eind van het kerkpad werd daarom een losstaande klokkentoren gebouwd waarin de 577 pond wegende klok werd gehangen.

In 1791 werd het vervallen koepeldak vervangen door een pannen gedekt zadeldak in de vorm van een Grieks kruis. Toen een kleine twee eeuwen later ook dit dak dreigde in te storten is de kerk grondig gerestaureerd en weer voorzien van een koper gedekt koepeldak. Hierbij moest wel rekening worden gehouden met het in 1875 geplaatste orgel, destijds ontworpen om te passen bij het hoge kruisdak. Sinds de laatste restauratie lijkt het dan ook enigszins te groot voor de kerk.

Meer informatie vind je op Koepelkerk Sappemeer.

Facebookmail