Een wereldberoemd orgel

Peter Westerbrink is organist van het Schnitger orgel in de kerk in Noordbroek. ,,Niet iedereen weet dit, maar het orgel van de kerk in Noordbroek is wereldberoemd. Speciaal voor dit orgel komen Amerikanen, Canadezen, Italianen en mensen uit Hongkong hier naar toe. Ik geef muziekstudenten van over de hele wereld hier in kleine groepen les op het orgel en die zijn zielsgelukkig dat ze erop mogen spelen.

Amerikanen en Chinezen weten hier in Groningen sowieso niet wat ze meemaken. We hebben namelijk de hoogste orgeldichtheid van de hele wereld. Je rijdt twee dorpen verder en dan heb je wéér een prachtexemplaar.”

,,Er hangt een hele fijne sfeer in deze kerk. De kerk heeft prachtige schilderingen, de gewelven zijn van voor tot achter beschilderd met het bijbelverhaal. En er is een prachtige akoestiek. Ik geef hier dan ook graag concerten zoals het Nieuwjaarsconcert op Nieuwjaarsdag. Dan speel ik Bach en kan iedereen een beetje mijmeren over het jaar dat achter ons ligt en alle nieuwe plannen. Na afloop drinken we glühwein en zijn er oliebollen en rolletjes. Het is een traditie geworden die ik niet meer zou willen missen.”

De kerk is een podium voor onder meer orgelconcerten, koren en allerlei andere initiatieven. Ook zijn er regelmatig exposities. Meer informatie vind je op Kerk Noordbroek.

Facebookmail