K. ter Laandagen

Op 8 juli 1871 werd Kornelis ter Laan in Slochteren geboren. Ter Laan was onderwijzer, taalkundige en politicus. Hij is vooral bekend door het vuistdikke ‘Nieuw Groninger Woordenboek’. Om deze bijzondere dag te vieren organiseert Ontdek Midden-Groningen samen met anderen de K. ter Laandagen.

Op 9, 10 en 11 juli kun je ‘Aan loop mit K. ter Laan’. Kenner Otto Knottnerus vertelt al wandelend door Slochteren allerlei wetenswaardigheden en anekdotes over ter Laan. Je kunt je aanmelden voor de Groningse of de Nederlandse versie. Aansluitend wordt de expositie ‘Ter Laan en aal zien bouken’ in het Stenenmuseum in Slochteren bezocht. Boelo Bats heeft in de loop der jaren een unieke Ter Laan verzameling opgebouwd met publicaties en aal zien bouken. Deze particuliere collectie omvat ruim tachtig boeken, inclusief een aantal unieke exemplaren. De expositie is ook los te bezoeken, graag even reserveren.

Tot slot kun je ook zelf op pad met de wandelroute (zie hieronder), waarbij Olaf Vos in leuke filmpjes in het Gronings vertelt over het leven en de verhalen van K. ter Laan. Een kaartje van de route vind je op Route.nl.

Wandelroute

1. De route start bij het monument dat in 1951 ter ere van K. ter Laan werd opgericht. Het staat in Slochteren op de hoek van Hoofdweg en de Noordbroeksterweg. Ter Laan werd benoemd tot ereburger van Slochteren vanwege zijn verdiensten voor de Groninger taal, cultuur en folklore.

2. Als je oversteekt heb je goed zicht op het Hoge Huis, ook wel ‘t Reghthuis. In de tijd van Ter Laan was het in gebruik als gemeentehuis.

3. Loop tot de haven en dan linksaf langs de kade naar de brug. Hier speelt zich de legende af van ‘Snouk en snik’. Ter Laan schreef hierover in het boek ‘Humor in Grunnegerlaand’.

4. Ga rechtdoor de Boslaan in en neem na 200 meter de doorsteek naar links, naar de Bossingel. Loop verder langs het bos. Na 500 meter kun je het bos weer in. Sla linksaf naar de Groenedijk. Ter Laan schreef hierover het boek ‘Hoezen van Gruindiek’.

5. De eerste molen die je ziet is de Fraeylemamolen, vroeger wel Meneersmeulen genoemd. Je kunt vanaf hier terug wandelen, of doorlopen naar de Molen van de Groote Polder (1 km), daar stond het geboortehuis van K. ter Laan. Hier staat een informatiepaneel en een bankje. Je kunt vervolgens via de Verlengde Veenlaan weer naar Slochteren lopen.

6. We slalommen terug door het bos en over de Bossingel. Sla in het bos rechtsaf over het houten bruggetje. Ga op de Bossingel na 200 meter het bos weer in, of neem de avontuurlijke doorsteek over boomstammetjes halverwege het bos. Na 500 meter neem je de doorsteek naar rechts en loopt verder over de Bossingel. Hier stond de lagere school, het bosschooltje, waar de kleine Knelis naar toe ging.

7. Sla bij het water linksaf. Steek de verhoogde voetgangersbrug over naar de Fraeylemaborg en loop om de borg heen. Achterin het park vlakbij het standbeeld van Flora stond vroeger de Dikke Boom, oftewel: de Kinderboom. Op de kaart staat de plek van de nieuwe boom die geplant is nadat de oude sneuvelde in een storm. Een kale plek herinnert aan de oude Dikke Boom.

Facebookmail