Het water op in Midden-Groningen

Wat is er leuker dan op een zonnige dag het water op te gaan! Of je nu gaat voor een zeil, peddel of motor, er is genoeg keuze in Midden-Groningen.

Kano&zo

Vanaf Kano&zo aan het Slochterdiep in Lageland peddel je in een kano of kajak gemakkelijk naar natuurgebied Ae’s Woudbloem en door het pittoreske dorp. Tijdens je tocht tref je enorme waterlelievelden, libellen en vogels in alle soorten en maten. Misschien steekt één van de Hereford stieren die het gebied begrazen de neus net over de oeverwal of klapwiekt een ooievaar over vanaf het vlakbij gelegen nest. Ook een langere tocht behoort tot de mogelijkheden, zoals een ‘Met-de-wind-mee-tocht’ naar het Schildmeer.

Suppen en surfen op het Schildmeer

Op en aan het Schildmeer in Steendam is volop watervermaak te vinden. Met je eigen boot die je aan kunt leggen in Jachthaven Boei 12. Of huur een sup, kajak of motorboot, bij Beachclub & Bootverhuur Schildmeer heb je keuze genoeg. Verken het meer of maak een tocht naar Appingedam, Tjuchem of Meedhuizen. Voor je eigen sup, surfplank of windfoil kun je terecht bij Surfcenter.nl. Bij Zeilvereniging Schildmeer is het heerlijk zeilen. Voor jong en oud(er) zijn hier regelmatig zeilcursussen. Moe en uitgehongerd van al het waterplezier? Dan is het strand een heerlijke plek om bij te komen. Het strandpaviljoen is bij mooi weer geopend. Aan het meer liggen meerdere restaurants, zoals De Tijd en Kaap Steendam.

Een heerlijke zomerdag op het Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer leent zich uitstekend voor een heerlijke zeildag. Naast zeilen met een eigen zeilboot kun je zeilen bij Zeilvereniging Zuidlaardermeer of een zeilboot huren aan de overkant van het meer bij de zeilschool. Er zeker van zijn dat je vooruitkomt? Bij Paviljoen De Rietzoom kun je een motorboot huren. Voor een feestje is Vlotverhuur Zuidlaardermeer een aanrader. Met zijn tienen kun je op het vlot gezellig een drankje drinken en zelfs barbecueën terwijl je over het meer vaart.

Het Groninger Landschap organiseert regelmatig (thematische) vaarexcursies door het natuurgebied met een fluisterboot, waarbij een gids uitleg geeft bij wat je ziet en hoort. Misschien zie je zelfs wel een bever, die zich zeer thuis voelt in dit gebied. Uitgevaren? Vanaf het terras bij Paviljoen De Leine heb je formidabel uitzicht over het weidse water. Je eigen boot aanleggen kan in de jachthavens van Allround Watersport en Siblu Camping Meerwijck.

Peddelen door de Veenkoloniën

Op de grens van het beschermde dorpsgezicht Kiel-Windeweer en de Drentse Hunze biedt Peddel en zo alles voor korte en langere tochten door dit veenkoloniale gebied. Stap in een kano, fluisterboot of op een (zwanen)waterfiets en zwerf op de bonnefooi door het gebied of volg één van de routes, bijvoorbeeld Varen door de Veenkoloniën.

Kijk voor meer actieve tips op de Uit Agenda of snuffel rond op de website.

Facebookmail