Asperges – het witte goud

Ze zijn er weer, asperges! Deze bijzondere groente is een echt seizoensproduct dat alleen in het voorjaar te krijgen is. En in Midden-Groningen haal je ze direct bij de boer, hooguit een paar kilometer verderop vers gestoken. Aan de fietsroute Proef het witte goud liggen aspergetelers, streekwinkels en horecazaken waar je asperges en bijpassende lekkernijen op de kop kunt tikken.

Asperges telen kan prima in Midden-Groningen

"Het geheim van asperges steken? Dat is liefde!", vertelt Anton Grol van Grol Asperges in Tripscompagnie. In 1992 begon zijn vader met de teelt. "Voor deze regio was het iets nieuws en op de zandgrond bleek je prima asperges te kunnen verbouwen. Ieder jaar weten liefhebbers ons te vinden omdat de asperges hier supervers zijn." Het witte goud wordt goed verzorgd. "We verkopen alleen de allerbeste asperges en 's nachts gaat er een natte theedoek over de gestoken voorraad." Op zaterdag 17 mei is bij Grol Asperges een open dag waar je van alles leert over asperges.

Al fietsend door Zuidbroek en Noordbroek zie je prachtige boerderijen. Bij boerderijwinkel Meinardi in Noordbroek vind je ook volop asperges van eigen teelt. Ga voor losse asperges en maak je eigen gerecht of kies voor het gemak van een kant en klare aspergeschotel of aspergesoep.

Foto: De Scharrelderij

Lekkers erbij

Verschillende streekwinkels bieden heerlijke aardappels, natuurlijk vlees, eieren, speciale wijn en andere lekkernijen voor een complete aspergemaaltijd.

Wat zeker past bij een klassiek aspergemaal zijn eieren. En kakelverse exemplaren zijn er volop bij De Ei Halte in Sappemeer. In dit rustpunt vind je ook chutneys, ingemaakte groenten, sauzen en zelfgekweekte kruiden om je maaltijd net dat vleugje extra te geven.

In het zuidelijkste punt van het veenkoloniale Kiel-Windeweer kun je bij De Scharrelderij terecht voor heerlijke aardappelen en scharrelvlees van eigen Blaarkoppen. Dit oeroude runderras graast in natuurgebieden in de buurt en levert zo puur en heel smaakvol natuurvlees, heerlijk bij asperges.

”Bij asperges hoort een lekkere witte wijn,” vertelt Alwin Prenger van Alwijn Slijterij Wijnerij in Martenshoek. “Ik koop altijd een speciale aspergewijn in, de Cuvée des Asperges van Gustave Lorentz. Deze frisse Elzas wijn wordt speciaal voor het aspergeseizoen gemaakt.”

Volop asperges op de kaart

Schuif je liever aan in een restaurant? Asperges staan op het menu bij o.a. Hotel Restaurant Faber, Restaurant De Gouden Zon en Van der Valk Hotel Westerbroek en Zuidbroek. Frank Faber van Hotel Restaurant Faber merkt dat mensen al meteen aan het begin van het seizoen zin hebben in het witte goud en daar speelt hij op in. “Onze asperges komen van het Groninger land en we stellen er een compleet aspergediner mee samen, lekker klassiek met ham en ei of net iets anders met zalm." Ook bij de lunch kun je volop genieten van asperges, in het zonnetje en uit de wind op het terras.

Asperge-excursie Proef het witte goud op 29 mei

Ben je nieuwsgierig hoe je asperges teelt en steekt, hoe ze groeien en waarom je ze met de hand oogst? Meld je dan aan voor de Asperge-excursie bij Doornbosch Asperge- en Aardbeiboerderij in Borgercompagnie op donderdag 29 mei. Samen met de kweker ga je het veld in en ontdek je van alles over dit ‘witte goud’. Misschien mag je ook zelf een asperge steken! Na de rondleiding is het tijd voor een proeverij van asperges. Aanmelden is nodig en kan op Asperge-excursie Proef het witte goud.

Overige foto's: Stella Dekker Fotografie
Facebookmail