Downton Abbey op het Groninger land

Wie over de drempel van de Fraeylemaborg stapt, belandt in de vervlogen levens van adellijke families, dienstmeisjes en butlers. Net als in de Britse serie Downton Abbey waren de borgbewoners tot ver in de 20e eeuw chique jonkvrouwen en -heren die gekleed en bediend werden.

Het oudste deel van de borg, waar nu de keuken zit, stamt uit de 13e eeuw. In de eeuwen daarna hebben hier welgestelde en invloedrijke Groninger families gewoond en de borg steeds verder uitgebreid. En dat is te zien, zowel aan de buitenkant als aan het rijke en historische interieur die al die jaren zoveel mogelijk is behouden. Alsof de laatste bewoonster, jonkvrouw Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, pas gisteren de deur achter zich dichttrok in plaats van vijftig jaar geleden.

Fotograaf: Stella Dekker

Mooiste plek

‘Heel vroeger was het natuurlijk ondenkbaar dat de gewone man de chique kamers van de Fraeylemaborg kon bezichtigen’, vertelt Co van Rooijen, voormalig voorzitter van de Fraeylema-Koetsentocht. ‘Geweldig dat we nu allemaal kunnen zien hoe de deftige families hier woonden. Het is gelukkig niet meer zo elitair, iedereen is welkom’, aldus Co van Rooijen. ‘De borg is niet meer bewoond, maar het is hier wel heel levendig dankzij alle bezoekers en mooie activiteiten. Kunstmarkten, voorjaarsfairs, historische veldslagen die worden nagespeeld. Er is hier altijd wel wat te doen. En ook dat maakt de Fraeylemaborg voor mij de mooiste plek van Midden-Groningen’, vertelt hij trots.

Fotograaf: Kirsten van der Ploeg

Engelse landschapstuin met follies

De statige borg is omringd door een sprookjesachtig landgoed dat in de 18e eeuw ontworpen werd met de tuinen van het Franse Versailles als inspiratiebron. Later veranderde dit in een Engelse landschapstuin. Het Slochterbos achter de borg is een prachtig natuurgebied waar elk seizoen haar eigen kleuren, geuren en geluiden heeft. In het voorjaar vind je er de zeldzame stinzenplanten en in het najaar een scala aan verschillende soorten paddenstoelen.

En dan zijn er nog onverwachte verrassingen in de vorm van zogenoemde ‘follies’. Dat zijn excentrieke bouwsels die je wel op historische Engelse buitenverblijven ziet. En dus ook bij de Fraeylemaborg, een van de imposantste landgoederen van het Noorden.

Op de historische landerijen vind je naast de borg een restaurant en een expositieruimte. Een bezoek aan de statige borg en het landgoed is leuk voor elke leeftijd. Zo is er voor kinderen een spannende speurtocht die door de gangen en vertrekken van de borg voert.

Facebookmail