Een avondje uit naar het theater, op zangles, je computervaardigheden bijspijkeren of een boek lenen: in het Huis van Cultuur en Bestuur kan het allemaal.
Naar het theater!
Het doek gaat open, je zakt behaaglijk weg in je stoel en voor je ogen ontrolt zich een nieuwe wereld: het theater! ,,Naar het theater gaan betekent bij ons echt een avondje uit. Bij binnenkomst krijg je koffie en daarna wacht je in de zaal gespannen op wat komen gaat. Een live-uitvoering van een theaterstuk of een muziekvoorstelling heeft iets magisch!”
Theaterdirecteur en programmeur van Kielzog Ids Dijkstra houdt van ‘zijn’ theater. ,,Ik denk dat wij het theater zijn met het meest diverse programma. Je vindt hier alle genres en we zijn niet bang om ‘plat vermaak’ te programmeren naast het serieuzere werk. Dus kijk je de ene dag naar stand-up comedy of een concert van Mooi Wark en is er de volgende dag een moderne dansvoorstelling. Op 13 november organiseren we een nieuw festival: GRN. Met TikTok Tammo, een Grunneger pubquiz, Jan Henk de Groot, Bert Hadders en Erwin de Vries. Wie houdt van Groningen óf het Gronings kan niet om dit festival heen.”
Fotograaf: Wilco van der Laan
Fotograaf: Wilco van der Laan
Leer muziek maken
Muziek maken is het leukste dat er is. Althans, volgens Tim Nobel van de Kielzog Muziekschool. Maar dan moet je het wel eerst leren.
,,Je kunt bij ons alle gebruikelijke instrumenten leren bespelen. Piano, viool, hobo, gitaar. Drummen is erg populair en zingen vinden veel mensen ook leuk.” Aan het woord is Tim Nobel, teamleider van de Kielzog Muziekschool. ,,Muziekles is er voor alle leeftijden, zelfs peuters en kleuters. Vanaf zes jaar kun je Algemene Muzikale Vorming volgen. Dat is een hele leuke kennismaking met muziek in plaats van alleen maar blokfluit spelen zoals vroeger. Je leert al een beetje noten lezen, er zitten dansjes bij. Als je dat gedaan hebt is de stap om met een instrument te beginnen veel makkelijker. Kinderen tussen de acht en twaalf jaar kunnen bij ‘Ontdek je instrument’ allerlei instrumenten uitproberen en krijgen vervolgens vijf keer les op hun favoriete instrument. Maar ook als je tachtig bent kun je hier op les!”
Foto: Kielzog
Foto: Moon Harris
Doe 21e-eeuwse vaardigheden op
Je verliezen in een boek, je laten meevoeren naar een andere wereld, wat kan dat fijn zijn! In de bibliotheek ligt een schat aan boeken op je te wachten. Maar dat niet alleen, je kunt er tegenwoordig ook veel dóen.
,,Natuurlijk heeft onze bibliotheek nog steeds een grote collectie boeken, maar activiteiten gekoppeld aan cultuur, gamen of ict zijn steeds belangrijker,” zegt Ida Buijs, domeinspecialist bij Bibliotheek Hoogezand. Zo kun je er leren hoe de computer werkt of hoe je digitaal bij de overheid moet komen. Of je kunt aan de slag met lego, zonnecellen of zelf een game bouwen. Kinderen kunnen meedoen aan het eLAB, en iedereen kan aanschuiven bij het Schrijfcafé of De Makersclub en er zijn bijzondere festivals. ,,Zo krijgen mensen de 21e-eeuwse vaardigheden die nu nodig zijn. Veel van wat we doen is gratis, omdat kennis voor iedereen toegankelijk moet zijn en we een groot publiek willen bereiken. Dus kom vooral langs!”