De Koepelkerk van Sappemeer is in 1655 gebouwd en is de eerste preekkerk in de provincie Groningen. Daarnaast is de kerk één van de oudste getuigen van het ontstaan van Sappemeer door onder meer de winning van turf in deze veengebieden, waardoor het een bijzondere plaats in de geschiedenis inneemt. Het is een achtkante kerk met een koper gedekt koepeldak.
Na de bouw bleek de koepeldakconstructie niet bestand tegen de werking van de zware klok in de lantaarn op het dak. Aan het eind van het kerkpad werd daarom een losstaande klokkentoren gebouwd waarin de 577 pond wegende klok werd gehangen.
In 1791 werd het vervallen koepeldak vervangen door een pannen gedekt zadeldak in de vorm van een Grieks kruis. Toen een kleine twee eeuwen later ook dit dak dreigde in te storten is de kerk grondig gerestaureerd en weer voorzien van een koper gedekt koepeldak. Hierbij moest wel rekening worden gehouden met het in 1875 geplaatste orgel, destijds ontworpen om te passen bij het hoge kruisdak. Sinds de laatste restauratie lijkt het dan ook enigszins te groot voor de kerk.
Meer informatie vind je op Koepelkerk Sappemeer.
Concerten in de Koepelkerk
“Muziek moet niet alleen gespeeld worden in de schouwburg in de stad, maar overal, dus ook in Sappemeer!” Sinds een jaar organiseert Jan Kees Schelvis klassieke concerten in de Koepelkerk in Sappemeer. “De kerk is zeer geschikt voor kamermuziek, de akoestiek is fantastisch. Dat komt natuurlijk door die mooie koepel die erop zit. Een jaar geleden raakte ik aan de praat met Dineke Visser, de eigenares van de Koepelkerk, en zij wilde heel graag dat er iets cultureels zou gebeuren. De kerk stamt uit 1655 en dat valt samen met de begintijd van de barok. Veel van de muziek die we programmeren komt uit die tijd van pracht en praal, versieringen en bladgoud. Dat hoor je er ook in terug. Bij La Petite Écurie, een vijfkoppig hobo-ensemble dat volgende week komt spelen, waan je je aan het hof van Lodewijk XIV in Versailles. Maar de muziek kan ook heimwee of verdriet oproepen, eigenlijk komen alle emoties aan bod.”
Jan Kees Schelvis legt de lat hoog voor de musici die komen optreden. “Het zijn muzikanten die in heel Europa spelen. Deze zomer komt bijvoorbeeld violiste Isabelle van Keulen, een van Nederlands topviolistes. In het najaar besteden we aandacht aan het rampjaar 1672, met Concerto d’Amsterdam en verteller Geert Mak. Ik wil echt met topmusici komen. Dat heeft ook als effect dat er mensen van verder weg komen die dan denken: Sappemeer, wat een leuke plek!” Een groot kenner van klassieke muziek hoef je niet te zijn om de concerten te kunnen waarderen. “Ga juist eens iets beluisteren wat je nog niet kent, sta er voor open. Luisteren naar klassieke muziek is iets dat je doet met aandacht, dat heeft de muziek ook nodig. De componist heeft enorm zijn best gedaan er allerlei details in te verwerken, en de musicus doet alle moeite om het goed te spelen. Maar tegelijkertijd is het ook een moment voor jezelf, zo opgaan in de muziek.”
Voor meer informatie over de concerten kijk je op Koepelkerk concerten.