Varen door de Veenkoloniën

Stap in de kano en beleef de oude veenkoloniale structuren vanaf het water, via een mooie route van Kiel-Windeweer naar het Zuidlaardermeer. Kiel-Windeweer is een langgerekt veenkoloniaal lintdorp en een beschermd dorpsgezicht. Het dorp is ontstaan langs de oevers van het Kieldiep. Tot 1970 voeren hier schepen met aardappelen en bieten, en nog langer geleden turf en stro. Start je route bij Peddel en zo: eigenaresse Wilma Postma legt je kano of fluisterboot met alle liefde voor je klaar. Met de fluisterboot is alleen de korte route van 20 km mogelijk, met een kano kun je ook het grotere rondje van 27 km varen.

Download de Varen door de Veenkoloniën-route hier als pdf.

Vaarroute Kiel-Windeweer / Zuidlaardermeer

  • Afstand:  20/27 km
  • Soort route: kanoroute (fietsen of wandelen kan ook)
  • Nummer op Route.nl: 3202274 (let op: dit is de fietsroute. Zie het routekaartje voor de kanoroute)
  • Startpunt: Peddel en zo, Pieter Venemakade 213 Kiel-Windeweer
  • Pauzetips: Paviljoen de Leine, Beachclub Vifero, Café 't Keerpunt, Rustpunt Romala's Home
  • Fietsknooppunten: 10 - 6 - 12 - 95 - 26 - 25 - 52 - 53 - 96 - 30 - 31 - 49 - 10

Bijzonderheden langs de route

  1. Siene Praaisdraai: Onderweg kom je heel wat historische bruggetjes tegen: draaibruggen, houten klapbruggen en ‘badden’. Een voorbeeld van een draaibrug is de Siene Praaisdraai, deze kom je als eerste tegen. Streektaalmuzikant Johan Raspe schreef er zelfs een liedje over.

    In Kiel was ‘n vraauw, dai had heur aigen draai,
    het mens was monument, en haite Siene Praai.

  1. Snikhuus: Hier meerde de voormalige veerdienst Kiel-Windeweer en Groningen af, voor een drankje en om even bij te praten. Hoewel de ‘snikke’ al lang niet meer vaart, is de naam van het pand altijd Snikhuus gebleven.
  2. De Amshoff: In 1754 woonden er achthonderd mensen in het plaatsje Windeweer, een van de oudere veenkoloniën. Genoeg voor een eigen kerk, vonden de bewoners. Tegenwoordig vind je in de oude pastorie een prachtige B&B en een restaurant met uitzicht op de Engelse landschapstuin (vooraf wel even reserveren). Wist je dat de Amshoff daarnaast is uitgeroepen tot beste trouwlocatie van het noorden?
  3. Voormalige dokterswoning (Dorpsstraat 110): links bij de klapburg zie je een hoge, statige woning met een klein balkonnetje. Voorheen was dit het huis van de dorpsdokter.
  4. Oude smederij (Dorpsstraat 248): in deze schuur met authentieke voorgevel zat vroeger één van de oude smederijen van Kiel-Windeweer. Rechts in het woonhuis zat de voormalige winkel, te herkennen aan de lagere vensterbank. Grappig weetje: de smid in dit huis heette Klinkhamer.
  5. Voormalige aardappelzetmeelfabriek De Toekomst: Sla links de Leinewijk in richting het Zuidlaardermeer. Bij Nieuwe Compagnie passeer je vlak voor de sluis een oude fabriek uit 1900: De Toekomst. De fabriek ontstond in 1898, als coöperatie van landbouwers die niet langer afhankelijk wilden zijn van de prijzen die de fabrikanten voor de aardappels wilden betalen. De fabriek biedt nu onderdak aan een gezellige vlooienmarkt (vaak op zondag geopend).
  6. Vaar dezelfde weg terug (2x 10 km), of zet je tocht voort over het Zuidlaardermeer en kano via de Hunze terug naar Spijkerboor, waar Wilma je komt ophalen. Bij dorpscafé ’t Keerpunt sluit je je dag perfect af. De echte diehards varen vanuit Spijkerboor zelf terug naar Kiel-Windeweer, inclusief ‘klunen met de kano’. Let op: met deze uitbreiding ben je de hele dag zoet.
Facebookmail