Tjuchemmer Kaas

Even buiten Tjuchem vind je de boerderij van Tjuchemmer Kaas. ‘Een dag geen kaas is een dag niet geleefd’ is het motto van melkveehouder en kaasboer Rico Achterberg. Samen met zijn vrouw Els runt hij de boerderij, de kaasmakerij en het winkeltje. ,,We hebben vijftig koeien, en zijn dus een kleinschalige boerderij. Een deel van de melk verkopen we en van de rest maken we kaas. In de oude paardenschuur zit nu de kaasmakerij, en van de oude stookhut hebben we een winkeltje gemaakt.”

De boerenwinkel die iedere vrijdag en zaterdag open is, is klein maar fijn. Alle kazen zijn van eigen makelij. ,,Bij iedere kaasboer smaakt de kaas weer anders. Het hangt er vanaf wat voor koeien je hebt, wij hebben veel Duitse Alpenkoeien. Wat de koe eet, het gras dat hier groeit, mijn eigen zuursel dat ik erbij doe, alles heeft invloed op de smaak. En dan hebben we nog onze eigen recepten voor de kruidenkazen die we maken.” Vol trots somt Rico Achterberg de soorten op, van de ‘gewone’ Goudse kaas tot fenegriek-, brandnetel- en daslookkaas. ,,Af en toe experimenteren we, met Sinterklaas hadden we bijvoorbeeld speculaaskaas. Maar de jong belegen verkoopt het beste, daar houden mensen van. Kaas is toch het lekkerste broodbeleg dat er is, dat vind ik zelf ook!”

Kaas maken vindt boer Rico geweldig, maar het contact met klanten ook. ,,Je weet wie je producten koopt, als je het naar een groothandel brengt heb je dat niet. Je weet dat ze je kaas lekker vinden, want ze komen iedere keer terug. En we maken vaak een praatje, dan gaat het eens over iets anders dan alleen over koeien.”

Facebookmail