Een van de best bewaarde borgen van de provincie staat in Slochteren, de Fraeylemaborg. In de middeleeuwen als steenhuis gebouwd, een toevluchtsoord in tijden van hoog water of andere nood. Nieuwe bewoners bouwden het uit tot het huidige imponerende gebouw. De borg ligt op een landgoed van ruim 23 hectare, waar ook een park bij hoort. Dit park is in Engelse landschapsstijl aangelegd, waarbij enkele barokke elementen zoals de middenas behouden zijn gebleven.
Tegenwoordig is de Fraeylemaborg een museum. De vertrekken ademen de sfeer van voorbije tijden. In het koetshuis zijn regelmatig tentoonstellingen en het park is in tegenstelling tot vroeger vrij toegankelijk. Diverse follies geven het park een speels karakter.
Een vrijstaande zadeldaktoren en een recht gesloten zaalkerk met schilddak vormen samen de kerk van Slochteren. In de dertiende eeuw werd de kruiskerk gebouwd. Enkele laatromaanse kenmerken zijn bewaard gebleven, een deel is in de loop van de tijd gesloopt (bijvoorbeeld de gewelven) of bijgebouwd (zoals de herenbank). De 36 meter hoge toren is rond 1300 gebouwd. Achter de kerk ligt een pastorie met een middeleeuwse viskenij. Deze vijver is omgeven door eeuwenoude bomen.

De molens aan de Groenedijk zorgden er heel lang voor dat inwoners in Slochteren en omgeving droge voeten hielden. Tegenwoordig staan er nog drie. De Fraeylemamolen hoort bij landgoed Fraeylemaborg en werd ook wel meneers meulen genoemd. Molen van de Groote Polder is de oudste nog bestaande poldermolen van de provincie. Molen De Ruiten heeft ternauwernood de tand des tijds weerstaan.

In de 17e eeuw werd in het natte laagveengebied van het Slochterveld baggerturf gewonnen. De baggerputten die zo ontstonden waren langgerekte waterplassen afgewisseld met legakkers. Inmiddels is het een klein natuurgebied met de toepasselijke naam Baggerputten, voorzien van bos, rietkragen, veenplassen, weilanden en struiken. Door het gebied lopen wandel- en fietspaden en het water doet mede dienst als visvijver. Een deel van het gebied is sinds kort in opbouw als voedselbos.


