Sint Willibrorduskerk Sappemeer

De Sint Willibrorduskerk in Sappemeer is in 1872 in neogotische stijl gebouwd door architect Pierre J.H. Cuypers, ook bekend van het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. De kerk is een van de weinige Cuyperskerken in Noord-Nederland, die nog in vrijwel de authentieke staat verkeert. Alleen het orgel ontbreekt. Dat ging verloren nadat de torenspits in de novemberstorm van 1972 in de kerk viel.

Cuypers ontwierp zowel de buitenkant als ook de binnenkant van de kerk. Het meest in het oog springend is het hoogaltaar. De gebrandschilderde ramen komen uit de in 1990 opgeheven Sint Martinuskerk in Martenshoek. Het doopvont uit 1846 en een kruis met corpus uit 1800 zijn afkomstig uit het voormalige schuilkerk in Kleinemeer.

Opvallend zijn de muurschilderingen, kruiswegstaties, heiligen beelden, triomfkruis en zangkoorgalerij. Decoratieve kunstwerken met een diepere betekenis zijn op veel plaatsen in de kerk te vinden.

Van mei t/m september is de Sint Willibrorduskerk elke woensdag open van 9.30 tot 12.00 uur en elke zaterdag tussen 13.30 en 15.30 uur. Tijdens Open Monumentendag, op de tweede zaterdag in september zijn ze de hele dag open. De kerk doet tevens mee aan Rondje Midden-Groningen

Meer informatie vind je op Sint Willibrorduskerk.

Facebookmail