Roots Natuurpad

Het Roots Natuurpad is het langste natuurpad van Nederland, met een lengte van 456 km. In tweeëndertig trajecten wandel je vanaf het busstation in Delfzijl aan de noordelijke rand van de provincie Groningen naar Goirle op de grens van Noord-Brabant met België. Daarmee doorkruis je vijf provincies en drie nationale parken via vooral onverharde paden. Het landschap varieert van bossen en polders tot moerassen en zandverstuivingen. Ook in Midden-Groningen liggen trajecten van het Roots Natuurpad, te weten traject 2 en het eerste deel van traject 3.

Je wandelt langs de noordoever van het Schildmeer. Dit natuurgebied herbergt in de zuidelijkste punt de veenmosrietlanden, unieke natuur op zogeheten drijftillen. In ’t Roegwold leidt het 750 meter lange Knuppelpad je over het water, waarna je weer met voet op vaste bodem je route vervolgt.

In de natuurgebieden AE’s Woudbloem en Westerpolder kun je zomaar een aantal Hereford runderen tegen het lijf lopen. Een overvloed aan heikikkers bevolken natuurgebied Rijpemaa, aan de rand van Harkstede.

Heerlijk vissen kun je in de Harksteder- en Scharmerplas. In de Baggerputten staat een ooievaarsnest. Ooit een noodzaak, omdat deze vogel het moeilijk had. Inmiddels telt Midden-Groningen vele ooievaarsparen. Bij Waterhuizen stap je Drenthe in.

Onderweg maak je kans om aalscholvers, baardmannetjes, blauwe gaaien, bruine kiekendieven, eenden, hermelijnen, ijsvogels, ooievaars, reeën, reigers, rietzangers, vlinders in alle soorten en maten en nog veel meer te spotten. In de koudere maanden is het gebied een geliefde plek voor overwinteraars, zoals grote groepen ganzen.

Meer details vindt je op Roots Natuurpad.

Facebookmail