Protestantse kerk Siddeburen

De protestantse kerk in Siddeburen is een kruiskerk en heeft neo-romaanse bouwelementen met aan de voorgevel klimmende friezen. De architect is Y. van de Veen en aannemersbedrijf Buitenkamp en Luxema bouwde het in 1912. Boven de westelijke zijingang van de kerk bevindt zich de eerste steen van de oude kerk uit 1855.

De kerk bezit twee gebrandschilderde raampartijen. De motieven in de ramen zijn uitgedacht door ds. Hazenberg en gaan uit van de eerste komst van Christus en van zijn wederkomst. De indeling van beide ramen is identiek. Een zespuntige ster verbindt met haar stralen de hoofd- en zijramen en maakt zo de voorstelling tot één geheel. In beide hoofdramen komt een omcirkeld Grieks kruis voor. Een dergelijk kruisaureool is een rechtstreekse verwijzing naar Christus.

Een pronkstuk in de kerk is het Reil – van Oeckelen orgel. Rond het orgel heeft zich in 1985 een stichting gevormd, de SSO (Stichting Siddebuurster Orgelconcerten). Op uitnodiging van het stichtingbestuur geven landelijk bekende organisten er vier concerten per jaar.

Meer informatie vind je op Protestantse Kerk Siddeburen.

Facebookmail