Protestantse kerk Siddeburen

De protestantse kerk in Siddeburen is een kruiskerk en heeft neo-romaanse bouwelementen met aan de voorgevel klimmende friezen. De architect is Y. van de Veen en aannemersbedrijf Buitenkamp en Luxema bouwde het in 1912. Boven de westelijke zijingang van de kerk bevindt zich de eerste steen van de oude kerk uit 1855.

Tijdens de gevechten op 19 april 1945 krijgt de kerk drie voltreffers, waardoor de noordzijde van het gebouw en het interieur zwaar beschadigd raken. Bij de restauratie komen er galerijen in de zijvleugels.

De kerk bezit twee gebrandschilderde raampartijen met een identieke indeling. Een zespuntige ster verbindt met haar stralen de hoofd- en zijramen en maakt zo de voorstelling tot één geheel. In beide hoofdramen komt een omcirkeld Grieks kruis voor. Een dergelijk kruisaureool is een rechtstreekse verwijzing naar Christus.

Een pronkstuk in de kerk is het Reil–van Oeckelen orgel. In 1852 is het door orgelbouwer Petrus van Oeckelen gemaakt voor de Rooms-Katholieke Kerk in Veendam-Wildervank en in 1930 verplaatst naar Siddeburen. Orgelbouwer Reil breide het in 1954 uit. In de loop van de tijd maakte de slechte staat het onbespeelbaar en in 1985 bouwde Reil een nieuw orgel in de bestaande kas. Stichting Siddebuurster Orgelconcerten geeft landelijk bekende organisten de ruimte voor concerten.

Meer informatie vind je op Protestantse Kerk Siddeburen.

Facebookmail