Op pad met Piccardt

 

Je ziet hem terug in portretten, straatnamen en rouwborden. Borgheer Henric Piccardt is ook nu nog, 500 jaar na dato, alomtegenwoordig in de omgeving van Slochteren.

De route 'Op pad met Piccardt' voert langs de plekken waar hij woonde, werkte en begraven ligt. Bekijk de route hieronder of download de Piccardt-route als pdf.

Lees De flamboyante borgheer voor het volledige verhaal over zijn levensloop, die op zijn minst avontuurlijk te noemen is.

Piccardt-route

  • Afstand: 25 km
  • Soort route: fietsroute
  • Nummer op Route.nl: 3201840
  • Startpunt: Fraeylemaborg, Hoofdweg 30 Slochteren.
  • Pauzetips: Restaurant De Boerderij (op landgoed Fraeylemaborg), Pannenkoekschip De Volharding (haventje Slochteren), Cosis ons Hertenkamp (Harkstede).
  • Fietsknooppunten: 48 - 46 - 99 - 41 - 40 - 38 - 36 - 35 - 34 - 48

Grotendeels volgt de route bovenstaande fietsknooppunten, maar op een paar punten wijkt het af:

  • Sla bij molen de Ruiten rechtsaf tot aan knooppunt 99 in Woudbloem. Sla daar linksaf de Woudbloemlaan op.
  • Ga na 1,4 km rechtsaf de Rijpmaweg op naar knooppunt 41, en daarna naar knooppunt 40 in Harkstede. Ga hier rechtsaf tot aan de kerk.
  • Ga terug naar knooppunt 40 via de Dorpshuisweg en de Vijverlaan.
Fraeylemaborg - foto Teunis Haveman
Fraeylemaborg - foto Kirsten van der Ploeg

Bijzonderheden langs de route

  1. Fraeylemaborg: Piccardt was de borgheer van de Fraeylemaborg in Slochteren van 1690 tot zijn overlijden in 1712. De portretten van hem en zijn vrouw Anna Elisabeth Rengers hangen in de borg.
  2. Osebrand Rengers gaf in 1659 opdracht tot het graven van het Slochterdiep van Schaaphok tot Ruischerbrug voor de afvoer van turf. Voorheen heette dit dan ook het Rengersdiep.
  3. De Fraeylemamolen aan de Groenedijk hoorde destijds bij het bezit van de Fraeylemaborg.
  4. Kooilaan: hier was de eendenkooi van de borg, waar wilde eenden werden gevangen voor de maaltijd. Henric heeft er vast eens smakelijk van gegeten samen met goede vriend Willem III. De Fraeylemaborg werd door Piccardt namelijk gebruikt als ontvangstverblijf voor gasten en als jachthuis. Volgens overlevering heeft stadhouder Willem III de borg regelmatig bezocht.
  5. Kerk van Harkstede: tussen 1692 en 1700 liet Piccardt uit eigen middelen deze nieuwe kerk bouwen, met een eigen grafkelder: zo konden hij en zijn geliefde Anna hier begraven worden. Het werd een hoge kerk ‘ter meerdere glorie van God’, maar niet in de laatste plaats ook ter ere van Henric en Anna zelf. Boven de ingang zie je links het wapen van Piccardt (de adelaarspoot) en rechts dat van Rengers (drie rozen en een dwarsbalk). Lang genieten van hun kerk konden ze niet: in 1704 stierf Anna, en in 1712 stierf Piccardt zelf. Hij werd naast zijn vrouw bijgezet in de grafkelder van de kerk van Harkstede.
  6. Klein Martijn: in Harkstede is een straat vernoemd naar de vroegere borg Klein Martijn, waar Piccardt borgheer van was vanaf 1680. Dit was de woonplaats van Henric en Anna. De naam van de borg, oudtijds Clijn Martijn geschreven, zou zijn afgeleid van ‘inclinis sancto Martino’, oftewel ‘gewijd aan Sint Martinus’. Even verderop zie je de Piccardtstraat.
  7. Ruitenweg: Piccardt bezat ook de borg De Ruthen (ook Ruten of Ruiten genoemd) even buiten Froombosch, die hij had geërfd van zijn zwager. Zowel Rengers als Piccardt noemden zichzelf ‘heer van de Ruthen’. De borg zelf bestaat niet meer, maar de naastgelegen boerderij aan de Ruitenweg 43 in Froombosch nog wel: de Ruitenborg. Restanten van de dikke muren van de borg zijn teruggevonden in de boerderij.
  8. Kerk van Slochteren: na hun overlijden werden de rouwborden van Henric en Anna in de kerk van Slochteren gehangen. Deze zijn hier nu nog steeds te zien (de kerk is op afspraak geopend). De kerk van Slochteren is ook de plek waar Piccardt’s vriend Osebrand Rengers in het huwelijk stapte met de moeder van Anna.
Slochteren - foto Wilco van der Laan
Slochteren - foto Wilco van der Laan
Facebookmail