Ommetje Windlust

In Groningen vind je talloze ommetjes: mooie wandelingen vanuit een dorp. In Overschild start het Ommetje Windlust, gemaakt door Molenstichting Midden- en Oost-Groningen. Naast het beheer en behoud van de molens ontwikkelt de stichting verschillende ommetjes met de molens als middelpunt.

Je kunt deze routes zelf lopen, maar je kunt je ook aanmelden om de tocht met een gids te volgen, die je van alles kan vertellen over de molens en de omgeving.

Het Ommetje Windlust brengt je langs molen Windlust in Overschild en het nieuwe natuurgebied Tetjehorn.  

Molen Windlust met motorhuisje, Overschild

Ommetje Windlust

  • Afstand: 10 km
  • Soort route: wandelroute
  • Nummer op Route.nl: 3189245
  • Startpunt: Dorpshuis de Pompel (Meerweg 16, Overschild) of parkeerplaats Tetjehorn

Bijzonderheden langs de route

  1. De Windlust in het centrum van Overschild is een kleine korenmolen, gebouwd in 1859 van tweedehands materiaal en verhoogd tot stellingmolen in 1911. De molen heeft altijd boerengemaal verricht en maalt nog steeds granen voor voer voor dieren. In het bijbehorende motorhuisje uit 1915 staat sinds 2021 weer een Bronsmotor, zodat er machinaal gemaald kan worden. Molen De Windlust is doorgaans iedere vrijdagmiddag te bezoeken.
  2. Het Eemskanaal verbindt de stad Groningen met Delfzijl. Aan de overkant ligt natuurgebied Hoeksmeer. Dit gebied is een walhalla voor weide-, water- en moerasvogels. Onder andere de kievit, grutto en tureluur komen hier voor. Tijdens de vogeltrek rusten er veel eenden en ganzen in het gebied.
  3. De Graauwedijk is al heel oud en werd vroeger gebruikt door de inwoners van klooster Wittewierum (nu aan de overkant van het kanaal) als ze op weg gingen naar de Woldstreek.

Aan het Schildmeer ligt natuurgebied Tetjehorn, het meest noordelijke deelgebied van ‘t Roegwold. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over dit grootste rietmoeras van Groningen. Het gebied huisvest een veelvoud aan vogels, waaronder de roerdomp, het baardmannetje en de porseleinhoen. Je kunt het ommetje uitbreiden met de paarse paaltjesroute van Staatsbosbeheer (4,3 km).

Andere activiteiten

Voor meer leuke ommetjes en tochten met een gids ga je naar Molenstichting Midden- en Oost-Groningen. Hier vind je ook een uitgebreide fietsroute langs de diverse molens in het gebied van MSMOG. 

Heb je in Overschild veel bouwactiviteiten gezien? Dat kan kloppen. Bijna nergens moet zoveel versterkt of herbouwd worden door de aardbevingen als hier.

 

Facebookmail