Interview met molenaar Vincent Mathlener
Molenaar Vincent Mathlener is iedere zaterdag te vinden op ‘zijn’ molen, de Noordermolen bij Noordbroek. En op zondagmiddag regelmatig op molen de Entreprise in Kolham. Bezoek is van harte welkom.
Wat is de Noordermolen voor molen?
,,Het is een poldermolen uit 1805, een van de oudste in de provincie. Onderin de molen zit een vijzel en die zorgde er vroeger voor dat de waterstand niet te hoog werd in de Noordermolenkolonie. Dat gebeurt nu met een elektrisch gemaal maar als het moet kan de molen zijn werk zo weer doen.
De Entreprise is weer heel anders, dat is een korenmolen. Hij is groot en hoog met een prachtig binnenwerk om graan te malen. Alles zit er nog in, heel soms malen we nog. Dat is zo mooi aan molens, ze zijn allemaal anders, hebben ieder hun eigen geschiedenis. Ik vertel er altijd graag over, trek bezoekers die hele molen door. Laatst waren hier twee Japanners, die hadden nog nooit een molen gezien. Die lopen dan vol verbazing rond, prachtig vind ik dat.”
Waarom ben je molenaar geworden?
,,Mijn zoontje was vroeger dol op molens dus we gingen er regelmatig kijken. De molenaar van Harkstede gaf me informatie over hoe je zelf molenaar kunt worden. Ze hadden ook echt nieuwe molenaars nodig. In 2018 heb ik mijn molenaarsdiploma gehaald en sindsdien ben ik hier niet meer weg te slaan.
Het mooie is: je zit middenin het veld. Er lopen hier veel reeën, de grauwe kiekendief vliegt hier en de torenvalk. Als molenaar kijk je veel naar buiten en naar de lucht en het is iedere keer weer een ander landschap. Het is gewoon een hele mooie plek.”
Nog andere molentips in de buurt?
,,De Noordstar in Noordbroek is mooi, Stel’s Meulen in Harkstede, in Slochteren zijn er zelfs drie. Eigenlijk zijn ze allemaal mooi.”
Foto: Stella Dekker
Foto: Vincent Mathlener
Foto: Vincent Mathlener
Noordermolen
De Noordermolen bemaalde het waterschap Noordermolenkolonie (635 ha.). Van oudsher waren er twee vijzels in de molen, waarvan één is verwijderd in 1934. Rond 1954 is de windbemaling stopgezet en ging de molen hard achteruit. De heer Simon Graafhuis heeft de molen gekocht in 1963 en vanaf toen werd de molen weer opgeknapt. Vele jaren later raakte de molen echter weer in verval en nam de Molenstichting de molen over. In 2005 is de molen opnieuw gerestaureerd en volledig draaivaardig gemaakt. Het watermalen gebeurt door middel van een stalen vijzel in circuit bemaling. De molen is oud Hollands opgehekt en het gevlucht heeft een grootte van 22.80 meter.
In de regel is de molen op zaterdag geopend. De Noordermolen doet tevens mee aan het Rondje Midden-Groningen. De molenaar heet je van harte welkom!
Voor meer informatie over de molen kijk je op Noordermolen.