Museum Lammert Boerma

Bezoek in Borgercompagnie een museum in bedrijf, waar de Groninger kunstenaar Lammert Boerma woont en werkt. Boerma maakt schilderijen, lijsten, beelden, tekeningen en foto's. Het schilderen leerde hij uit boeken. Zijn vaak grote schilderijen vormen een mengeling van realistisch-surrealistisch en symbolische tendensen. De gelaagdheid van de verf zit ook in de voorstellingen, waarin zich vaak meerdere verhalen afspelen.

Verdeeld over vele vertrekken (waaronder atelier, werkplaats, woonkamers, expositie- en caféruimte) hangen schilderijen uit diverse tijdsperioden en in allerlei stadia van het maakproces. Daardoor is zijn werkwijze en schildertechniek goed te volgen. Een voorbeeld is het grote doek 'De terugkeer van den Heer', waarmee Boerma in 1995 begon en waaraan hij nog steeds werkt. Op de voorgrond van het schilderij verwelkomt een klein orkest Christus. Op het moment suprême zijn de musici vanwege het lange wachten in slaap gesukkeld. Rechts op het schilderij hangt het vaandel van toneelvereniging De Harmonie van Borgercompagnie. Uit een geopende deur van het decor stroomt een nieuwe zonvloed naar binnen. Is het geheel een afbeelding van een toneelscène?

Historische motoren

Naast kunst heeft het museum ook een collectie gemotoriseerde oldtimers van merken als Alcyon, B.S.A., C.Z., Caproni, Fuchs, Garelli, Gilera, Honda, Motoconfort, MotoMorini, Motom, Pon en Terrot. Zo is er een Sparta motorfiets uit 1953 met aangebouwde koffer waarin nog oude reisdocumenten zitten. Op het achterspatbord zit nog een plaatje van de dealer: 'Gebr. Larkens uit Bierum (Gr) tel.nr. 16'. Jurry Larkens deed mee aan races en bouwde ook een Formule III racewagen. In de werkplaats (op verzoek te bezoeken) liggen allerlei motorblokken en hulpmotoren uit de jaren '50 die geschikt waren voor elke willekeurige fiets. Hoewel, alleen als de fiets bestand was tegen het gewicht. Een nogal gehavende 14cylinder Bristol vliegtuigmotor toont de oorlogsgeschiedenis: de motor is van een jachtbommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte.

Lammert Boerma restaureert de oude gemotoriseerde tweewielers. Zo nu en dan gaat hij ook op pad met dit mobiele erfgoed.

Meer informatie

Het museum is iedere zondag tussen 12.00 en 18.00 uur geopend. In de authentieke caféruimte kun je koffie en thee nuttigen met iets lekkers erbij. Wil je graag een nachtje blijven slapen? Dat kan! In het museum bevindt zich een Bed & Breakfast.

Voor meer informatie over het museum of de B&B kijk je op Museum Lammert Boerma

Facebookmail