Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

WinterWelVaart

10 december 2022 @ 10:00 - 17:00

WinterWelVaart draait in 2022 om ‘scheepsbouw’. Langs het (oude) Winschoterdiep worden al eeuwenlang schepen gebouwd die wereldwijd bekend staan om hun degelijkheid en betrouwbaarheid. Ook op het gebied van innovatieve scheepsontwerpen en emissievrije aandrijvingen lopen de werven voorop. Alle aspecten daarvan vind je in de stand van CIG Production (Centraalstaal), terwijl je in de stand van Stichting Zeesleepboot Holland alles hoort en ziet over de betrouwbaarheid en degelijkheid van de in 1951 in Westerbroek gebouwde bergingssleper Holland.

Dat coasters en binnenvaartschepen daarnaast ook mooi kunnen zijn, bewijzen de vele tentoongestelde scheepsmodellen van Vaargroep Ekenstein, Vaargroep Groningen en de heren Wicher en Harrie Patje. De historie van de Veenkoloniale scheepsbouw en scheepvaart komt aan bod in stands van het Kapiteinshuis, het Maritimes Museum uit Ost-Friesland, een maquette van de voormalige scheepswerf Voorwaarts, Steilsteven de ‘Groninger spits van weleer’, World Ship Society, Vereniging De Binnenvaart en Jaap Boersema. Stichting Oud Zeilend Hout, Museum De Wachter en het Groninger Schaatsmuseum tonen hun zijdelingse betrokkenheid bij scheepsbouw en scheepvaart. Schepen en water zijn altijd geliefde onderwerpen voor beeldende kunstenaars. Prachtige voorbeelden daarvan vind je in de stands van Karin Broekema en Anja van Doorn.

Havengebeuren

In de haven tegenover de werf kun je diverse producten van de werven bekijken. Denk aan ‘Gebroeders Luden’, de legendarische KNRM reddingboot van station Oostmahorn en later Lauwersoog. De spitse praam ‘Familietrouw’, gebouwd in 1894 en één van de oudste nog varende monumenten. Luxemotors ‘Votum Cordis’ uit 1927 en ‘Nomadisch’ uit 1928 met haar unieke Nering-Bögel gloeikopmotor en in het vrachtruim een expositie van de Kunstkring Kropswolde. Of de in 1900 gebouwde zelflossende ijsselaak ‘Vertrouwen’.

Muziek

WinterWelVaart en muziek horen bij elkaar. Tussen 11:00 en 13:00 uur treedt Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts twee keer op. Bluesband Bluesdiggers speelt twee sessies tussen 14:00 en 17:00 uur.

Eten en drinken

Een bezoek aan WinterWelVaart maakt hongerig. In het Bezoekerscentrum van de werf kun je voor een gering bedrag genieten van het traditionele Captain’s Dinner en/of de al bijna legendarische Wolthuisgehaktbal, koffie, thee en dranken. Of ga voor een pondje paling, ter plekke gerookt door de ambachtelijke palingboer Jelle Dekkers uit Enkhuizen.

Meer informatie vind je op WinterWelVaart.

Facebookmail

Gegevens

Datum:
10 december 2022
Tijd:
10:00 - 17:00

Locatie

Historische Scheepswerf Wolthuis
Noorderstraat 308
Sappemeer, 9611 AT Nederland

Overige informatie

Kosten
Gratis.