- Dit evenement is voorbij.
Lezing Het vrije socialisme in Groningen, Friesland en Drenthe 1890 – 1940
4 november @ 20:00 - 22:00
Arend Hazekamp geeft een lezing waarin hij ingaat op het (vrije) socialisme in de dorpen van de voormalige gemeente Menterwolde. Deze stroming was hier sterk vertegenwoordigd.
In april 2023 publiceerde Hazekamp het boek Geestverwanten van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Geestverwanten vertelt het verhaal van arbeiders en kleine zelfstandigen die geen genoegen namen met hun miserabele leefomstandigheden en streden voor een beter leven. De charismatische oud-dominee Ferdinand Domela Nieuwenhuis hield hen voor dat ook zij recht hadden op een menswaardig bestaan. Een rechtvaardige en vrije socialistische samenleving was mogelijk, maar daar moesten ze zelf wel wat voor doen.
Dit vrije socialisme is een ‘vergeten’ sociale beweging in Nederland, die vooral in Friesland lange tijd sterk was vertegenwoordigd. Met behulp van het weekblad ‘De Arbeider’ werd het vrije, niet partijpolitiek gebonden, socialisme bijna vijftig jaar tot in de kleinste gehuchten in de drie noordelijke provincies verspreid en gepropageerd. Uiteindelijk overvleugelden de sociaaldemocratie en het communisme het vrije socialisme. De beweging van de vrije socialisten was authentiek en op tal van terreinen maatschappelijk zeer actief. Onder haar aanhang telde zij tal van bijzondere en getalenteerde persoonlijkheden. Veel van de opvattingen die zij verkondigden, zijn verrassend actueel.
Arend Hazekamp
Arend Hazekamp werd geboren in 1963 op het Groningse Hogeland in Winsum. Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen studeerde hij politicologie en voltooide hij zijn lerarenopleiding maatschappijleer. Sindsdien werkt hij in het onderwijs waar hij het lesgeven in zijn vakgebied combineerde met diverse managementfuncties. Vanaf 2013 werkt hij als opleidingsmanager voor de hogeschool Hanze in Groningen. Hij woont in Burgum.
Praktisch
- Toegang:
- Leden Historische Kring Menterwolde: gratis
- Overige geïnteresseerden: € 4
- Meer informatie vind je op Het vrije socialisme in Groningen, Friesland en Drenthe 1890 – 1940